Броят на новите работни места и ръстът на заплатите в САЩ се размина с очакванията

Тръмп обаче се похвали в Twitter с ниската безработица

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Броят на новите работни места в САЩ през септември се размина с прогнозите, а при ръста на заплатите се наблюдава охлаждане. Данните изпращат предупредителен сигнал, че рекордно дългото разширяване в САЩ се готви за по-нататъшно забавяне, въпреки че безработицата спадна до 50-годишно дъно, съобщава Bloomberg.

В частния сектор в САЩ са открити 114 хил. нови разботни места спрямо 122 хил. през предходния месец, сочи доклад на Министерство на труда. За сравнение консенсусната прогноза беше за 130 хил. работни места.

В същото време средното почасово заплащане нараства с 2,9% на годишна база – най-слабия темп на растеж от над година, разминавайки се с очакванията. За сравнение, през август на госишна база почасовите ставки са се повишили с 3,2%. Безработицата обаче неочаквано падна от 3,7% на 3,5% до най-ниските си нива от 1969 г.

Въпреки по-слабите данни за работните места и заплатите пазарите леко намалиха очакванията за облекченията, които очакват от централната банка на САЩ през тази година. След публикуването на данните щатските акции поскъпнаха, а доларът леко поевтинява.

Днешните данни са поредният сигнал, че търговската политика на Доналд Тръмп и слабостта на световната икономикана представляват нарастваща заплаха за растежа в най-голямата икономика в света. В същото време спадът на безработицата дава възможност на американския президент да се похвали, което той незабавно направи в Twitter минути след излизането на данните.

Последните данни са в контраст с изказванията на управителя на Федералния резерв Джером Паулъл и неговите колеги, които определяха увеличаването на работните места като „солидно“ на предишните си заседания.

Последни новини
Още от Новини от света