Себастиан Курц спечели изборите в Австрия

Крайнодясната Партия на свободата и социалдемократите със спад в резултатите

Себастиан Курц Себастиан Курц

Консервативната Австрийска народна партия начело с нейния председател и бивш канцлер Себастиан Курц успя да триумфира на предсрочните парламентарни избори в Австрия, като спечели 38,4 процента от гласовете и  ще получи 73 депутатски мандата. Това показват окончателни резултати след преброяване на всички гласове, подадени днес в избирателните секции, съобщи Министерството на вътрешните работи на Австрия, цитирани от Investor.bg.

Това е увеличение с над пет пункта в сравнение с изборите преди две години. Като лидер на далеч най-силната партия 33-годишният бивш студент по право е натоварен да състави правителство. Той отново може да сформира коалиция с десните популисти FPÖ, със Зелените или дори със социалистите SPÖ.

Австрийската социалдемократическа партия се нарежда на второ място с 21,5 процента от гласовете и 41 депутатски мандата (SPÖ).

Избухналата през май „афера Ибиса“ около бившия партиен лидер Хайнц-Кристиан Щрахе имаше сериозни последици за FPÖ. Крайнодясната Австрийска партия на свободата успя да вземе само 17,3 процента и 32 мандата. Това е девет процента спад от изборите през есента на 2017 г., сериозен удар за бившата партия на Хайдер. И станалият известен преди няколко дни скандал за предполагаема дългогодишна измама с пари на Щрахе очевидно е струвала много гласове.

Цялата статия вижте на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света