Криптовалутите не са за централните банки

Тези институции не могат да работят с малките клиенти

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Разработчиците на криптовалути напоследък се заеха с нещо, което преди това отбягваха: стабилността, пише Изабела Каминска за Financial Times, цитирана от Investor.bg.  

До известна степен това беше предвидимо. Привлекателността на силно нестабилните валути, негарантирани с нищо освен вярата на спекулантите, винаги ще бъде ограничена. Ако всеки използва различен тип пари с различна стойност, самият смисъл на парите като обща основа за всички потребители е подкопан.

За да се бори с това, секторът възприе нещо, наречено стейбълкоини (в буквален превод стабилни монети). За да се избегнат широките колебания, обичайни за конвенционалните криптовалути, стейбълкоините са гарантирани с активи, което позволява техните стойности да бъдат привързани към емитираните от правителствата валути като долари, евро и дори юани. Най-известната стейбълкоин валута е предложената от Facebook Libra, която предстои да бъде пусната. Съществуващите стейбълкоини като Tether, които работят в подобни на некриптовите разплащателни системи като кенийската Mpesa и китайската WeChat, вече могат да се похвалят с активи за повече от 4 млрд. долара.

Още по темата

Възходът на стейбълкоините може да се разглежда като победа за държавните валути, към които те са привързани. Но тъй като тяхната популярност нараства, небанковите стейбълкоини създават предизвикателства пред централните банки във връзка с контрола върху паричното предлагане. Това ще бъде особено вярно, ако стейбълкоините са гарантирани със сигурни активи, като държавните облигации, а не с парични депозити.

Някои централни банки, като например Китайската народна банка, вече разпоредиха небанковите емитенти като WeChat да поддържат пари в брой, а не облигации, за да гарантират своите стейбълкоини и да ги държат в централната банка, а не в частни институции.

Цялата статия вижте в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света