В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Има търсене за универсална валута, която да съхранява стойност

Ръсел Тейлър, главен търговски директор на Software Group, В Развитие, 16 септември 2019 г.

17:11 | 16 септември 2019
Ръсел Тейлър, търговски директор на Software group
Ръсел Тейлър, търговски директор на Software group

При дигиталната трансформация всичко се свежда до удобството и до три ключови въпроса – дали спестява време, дали спестява пари и дали слага клиента на първо място. От гледна точка на една компания това е въпросът – дали времето за привличане и обслужване на клиенти е по-ефективно употребено. Ако отговорът е да, тогава идва въпросът дали тази ефективност спестява пари на клиента ви. И тогава последната точка е – дали клиентът е поставен на първо място. Ако клиентът може да е извършва операции от удобно за него място, без да идва до банков клон, и чрез персонализирано приложение, тогава отговорът е да. Това каза Ръсел Тейлър, главен търговски директор на Software Group, в предването В Развитие с водещ Живка Попатанасова.

"Дигитализацията създава удобство да можете да се срещнете с клиента, където се намира той. Това е ключово, защото банките трябва да контролират разходите си, а физическите клонове са много скъп начин за обслужване на клиентите. Цифровизацията ви позволява достъп до повече клиенти на много по-ниска цена. Дава ви способността да разпространявате нови продукти и услуги чрез дигитални канали и често това е много по-ефективен и личен начин за привличане на клиенти", заяви гостът.

Според Тейлър, често хората работят с повече от една банка, в едната да имат ипотека, а в други да имат кредитни или дебитни карти, така че много клиенти ползват мултибанкинг услугите и цифровизацията, а промяната на законодателството, като Директивата за плащания PSD2, позволява на хората много по-добре да управляват финансовите си отношения с банките. "По отношение на Директивата PSD 2 не бих казал, че не е напълно имплементирана, но там все още трябва да се случат някои промени. Повечето големи институции се вгледаха в удобството на мултибанкинг услугите и от едно устройство може да управлявате своите отношения с няколко банкови институции. Някои компании все още имат да извървят дълъг път, докато усетят ползите от тази директива", допълни той.

Ефективността на плащанията в ЕС е определено по-добра и бъдещето на плащанията и удобството особено на трансграничните плащания е много по-голямо, смята Тейлър.

Централните банки имат много важна отговорност да защитават стойността на валутите и потока на тази валута в определени пазари, е мнението на госта. Ето защо те с право са предпазливи за криптовалутите. "Дали има нужда от криптовалути – честно казано, смятам, че има такава нужда", заяви той. Според Тейлър предизвикателствата са свързани със съхраняването на стойност в една криптовалута, а въпросът е какво всъщност стои зад нея и дали правителството може да си позволи да има малък контрол върху тези процеси.

"Има търсене за универсална валута, която да няма колебанията на отделните валути, които също съхраняват стойност, и с течение на времето валути като Libra и други подобни ще станат преобладаващо платежно средство", смята експертът. Той добави, че предпазливия подход на централните банки е правилния в конкретния случай.

"При застраховките може да се приложи същият принцип – всичко опира до удобството и ако разгледате затраховките на българския пазар – това не е удобна услуга за потребителите", посочи Тейлър, като отбеляза, че отново се връщаме на въпроса дали спестява време, пари и дали клиентът е на първо място.

"Проектът с Дженерали е много вълнуващ за нас, те са страхотна компания. Нашата роля е да им помогнем с разработката на дигитални канали, за да могат да поставят клиента на първо място и да могат да се свързват с повече клиенти по по-удобен начин", заяви Тейлър.

"Напълно съм съгласен със статистиката, която казва, че 29% от хората биха купили застраховки онлайн от доставчици като Google и Amazon", посочи Тейлър. Ако разгледате видовете финансови продукти, които потребяваме, като ипотеки например, ние не се интересуваме особено кое е държателят им, стига да можем да получим най-евтината цена. Когато говорим за очаквания на потребителите, има такива да могат да се търсят тези услуги онлайн. Има голяма свързаност зад брокерите на подобни услуги, но скоро те ще наддават за клиентите си, каза той.

Sofware Group има офиси в Африка, Мексико, САЩ, Филипините, Индия и Австралия, ние наистина сме глобална компания. Ако говорим само за Африка, това е пазар с различни условия, където дигитализацията е ключова и тя се ускори повече, отколкото в някои европейски държави. Това се случва от много време, просто защото има търсене. В много страни няма физическа инфраструктура на банки и клонови мрежи. В Кения има услуга за мобилни плащания, която е много по-напред от много други страни. Работим с много банки и застрахователни компании в Африка и им помагаме в дигиталната трансформация. Имаме клиенти в около 25 държави в Африка. Както във всяка територия, много важна е езиковата бариера, има много регулации и в много отношения тези регулации са много по-хлабави от много европейски държави. Ако се разглежда нуждата от дигитализация, ние сме едва в началото на това пътуване, поясни гостът. Има много услуги, които са в началото на това, което биха могли да бъдат.

Целия разговор вижте във видеото.