В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Libra - вдъхновение или заплаха за финансовите институции?

Владислав Драмалиев, директор на фондация Битхоуп, В развитие, 25.09.2019

15:05 | 25 септември 2019
Владислав Драмалиев, директор на фондация Битхоуп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владислав Драмалиев, директор на фондация Битхоуп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Libra представлява интересен проект, който през последните месеци виждаме, че създава негативен отзвук от страна на финансови министри по целия свят. Facebook, като доста добре известна компания, определено има възможността, ако създаде собствена дигитална валута, да се конкурира с държавните такива, и по-конкретно с еврото. Масово използване на Libra може да доведе до негативни последствия за Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки това смятам, че е рано да се плашим толкова, тъй като не е ясно дали тя изобщо ще се реализира", заяви Владислав Драмалиев, директор на фондация Битхоуп, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Франция и Германия са против Libra. Малта, например, ще бъде положително настроена към криптовалутата".

"Биткойнът не успя да накара правителствата да създадат големи иновации, но очевидно Libra успява да накара финансовите институции да се замислят какви услуги предоставят на потребителите си, особено когато става дума за скоростта на извършване на трансакциите", спомена Владислав Драмалиев.

Драмалиев разкри още, че в европейската зона има механизъм, който позволява извършването на моментални трансакции, но все още само 50% от държавите членки са го възприели след вече около 2-3 г.

"Потребителите все още трябва да плащат високи такси за преводи и да чакат дни за тях. Сигурен съм, че Libra ще ги провокира да се забързат. Други финтех компании също конкурират банките и започват да "изяждат" дела им в сферата с преводите. Това се проявява и с разплащания в приложения", посочи той.

"50% съдържание на американски долар в Libra не беше предвидено в началото, но американските регулатори винаги са определяли регулациите на международно ниво", отбеляза гостът.

По въпроса относно вероятността от въвеждане на публична дигитална валута в ЕС под управлението на международни финансови институции Владислав Драмалиев коментира, че все още не са започнали проучвания как една такава криптовалута би изглеждала технически.

"В случая на Китай дигиталната валута би се използва повече за контрол и би била централизирана, а при публичните криптовалути идеята е потребителите да бъдат свободни", обясни Драмалиев.