Украйна освободи заподозрян в свалянето на полет МН17

Владимир Цемак, който беше арестуван през юни, може да е част от сделката за размяна на пленници с Русия

Подобен самолет на Malaysia Airlines беше свален над Украйна Подобен самолет на Malaysia Airlines беше свален над Украйна

Украински съд е освободил потенциален заподозрян и ключов свидетел в свалянето на МН17, докато по същото време руският президент Владимир Путин заяви, че двете страни работят по споразумение за размяна на пленници, пише Guardian.

Владимир Цемак е показан на видео като командир на зенитна бригада в силите на сепаратистите в Източна Украйна, и се счита, че е укрил доказателства за това, че руска система БУК e свалила малайзийския пътнически самолет. Самият Цемак беше арестуван в специална операция на украинското СБУ зад фронтовата линия с отцепниците, вече има обвинение в тероризъм за това, че се е сражавал срещу редовната армия на Украйна. В четвъртък той беше внезапно освободен от ареста.

Мястото му в списъка за размяна не беше официално потвърдено, но широко се спекулира в медиите. Според Владимир Путин, Москва и Киев финализират преговорите за размяната на военнопленници, като добавя, че размяната ще е „голяма“, но без да споменава Цемак.

Тези съобщения разтревожиха холандските разследващи и законотворци, лоито се притесняват, че Русия притиска Украйна да предаде един от малкото задържани, които са наясно със случая от лятото на 2014 г., когато 298 души, сред които и деца, загубиха живота си. Русия държи десетки украински военнопленници, включително и 24 моряци, пленени през ноември 2018 г. Сред затворниците е и украинския режисьор Олег Сенцов.

40 европейски евродепутати призоваха украинския президент Володимир Зеленский да не освобождава Цемак, като казаха в писмо, че „възможността той да свидетелства пред съвместната група за разследване е от ключово значение за ефективно правосъдие за страните в случая“.

В интервю по телефона Кати Пири, депутат в ЕП от Холандия заяви: „Вероятно се готвят да го разменят. Не сме 100% сигурни, но такива са сигналите. Може да разберете, че не само за Холандия, но и за целия ЕС и за всички семейства на жертвите на полет МН17, това е много лош момент.“.

Още по темата

След като Цемак беше заловен, надеждите за пробив във воденото от Холандия разследване се увеличиха. За времето на престоя си зад решетките обаче, той не е бил разпитван от холандски следователи, които са изразили желание да направят това.

Владимир Цемак е украински гражданин и интереса на Русия към него е странен, коментират наблюдатели. Холандското разследване назова четирима главни заподозрени в свалянето на пътническия самолет – трима руснаци и един украинец. Вероятно всички те се намират в Русия или Крим, а най-известния от тях – Игор Гиркин (Стрелков) живее съвсем открито в Москва.

Последни новини
Още от Новини от света