Тръмп: Путин ще бъде поканен на срещата на Г-7 през 2020 г.

Президентът на САЩ подкрепя възстановяването на предишния формат Г-8

11:29 | 25 август 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Русия Владимир Путин в Хелзинки, Финландия. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Русия Владимир Путин в Хелзинки, Финландия. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Президентът на САЩ заяви, че е „напълно вероятно“ да покани руския си колега Владимир Путин на срещата на върха на Г-7 през следващата година в САЩ. По този начин позицията на Вашингтон се различава силно от тази на останалите държави, които изключиха руския президент от срещите заради анексирането на Крим през 2014 г, пише Bloomberg.

Тръмп говори за намеренията си да отправи покана към Путин в неделя на срещата на върха на Г-7 във френския град Биариц. Американският президент на няколко пъти е призовавал да се възстанови старият формат Г-8, докато останалите големи икономики отхвърлят предложението заради военните действия на Русия в Източна Украйна.

САЩ ще са домакини на следващата среща на Г-7, като Тръмп казва, че е възможно да покани Пуитн като гост, но все още обмисля идеята. Преди време Путин заяви на пресконференция, че би приел да отиде, ако получи покана.

“Смятам, че е много по-добре Русия да участва. Ако някой направи крачка към възобновяването на Г-8, аз ще го подкрепя напълно“, обяснява Тръмп.

Срещите на Г-8 се превърнаха в срещи на Г-7 през 2014 г., когато Русия беше изключена от групата заради анексирането на полуостров Крим. Различни страни присъстват на срещите на Г-7, без да са пълноправни членове. Например, Австралия, Индия, Испания и Чили са сред гостите на срещата в Биариц.

Великобритания, Канада, Германия и Франция са против възстановяването на членството на Русия, докато не се прекратят военните действия в Украйна.

„Не може Русия да се върне, без да изпълни определени услови. Няма да проявяваме слабост“, заяви френският президент Еманюел Макрон преди седмица пред репортери.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в събота, че не би се съгласил с призивите на Тръмп за приемането на Русия в Г-7. „По-скоро бих поканил Украйна, а не Русия“, заяви Туск.

„На първо място причините, които доведоха до изключването на Русия, са все още валидни. Също така има и нови причини. Сред тях е руската провокация в Азовско море“, обяснява Туск.