Тръмп видя валутна манипулация в отслабения китайски юан

Американският президент настоя за действия от страна на Фед

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Последното отслабване на юана се „нарича „валутна манипулация“, посочи американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Bloomberg, като добави, че ще настоява за ответни мерки от страна на Федералния резерв (Фед).

„Китай понижи цената на валутата си до почти историческо ниво“, отбеляза Тръмп в Twitter. “Това се нарича“валутна манипулация”. Слушаш ли Фед? Това е огромно нарушение, което значително ще отслаби Китай във времето“, коментира американският президент.

Изказването на Тръмп е в следствие на отговора на Пекин към заплахата на президента да въведе митата върху оставащия китайски внос за 300 млрд. долара. Страната остави юанът да отслабне до най-ниското му ниво от повече от десетилетие и помоли държавните компании да преустановят вноса на американски селскостопански продукти.

Коментарът на президента предполага по-скоро придържането му към целта американската централна банка да разхлаби паричната си политика, за да противодейства на отслабването на останалите валути, отколкото искания за директна намеса на Министерството на финансите на САЩ.

Още по темата

Фед намали основните лихвени проценти с 25 базисни точки през миналата седмица в отговор на влошаващите се перспективи за глобалната икономика и несигурностите, породени от търговската война на Тръмп, като сигнализира, че вратата е отворена за нови намаления, ако са необходими такива.

Китай остави днес курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие, съобщи по-рано Investor.bg. Това може би е сигнал, че Пекин би бил готов да толерира още по-голямо отслабване на националната валута на фона на ескалиращия търговски спор със САЩ.

Рязкото обезценяване на юана с 1,4 на сто бе отчетено няколко дни, след като американският президент Доналд Тръмп изненада пазарите, заричайки се да наложи от 1 септември мита от 10 процента на оставащия китайски внос за 300 млрд. долара, който досега бе незасегнат от търговската война. Това изявление рязко прекъсна краткото едномесечно примирие в конфликта.

Последни новини
Още от Новини от света