Италианската икономика остава най-слабо представящата се в еврозоната

БВП на страната отчете нулев ръст за второто тримесечие

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианските икономически неволи продължават, след като новите данни показаха, че брутният вътрешен продукт на страната не отчита увеличение за четвърти път в рамките на пет тримесечия, пише Bloomberg.

Италианската икономика отбелязва нулев ръст в трите месеца до юни, забавяйки се от едва 0,1-процентния напредък през първото тримесечие на 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт в Рим, публикувани в сряда. Представянето все пак е по-добро от очакванията на икономистите за свиване на икономиката с 0,1%, но подкрепя мястото на Италия като най-лошо представящата се в рамките на еврозоната.

Данните на Рим са отзвук на цялостната ситуация в еврозоната. Икономическият ръст през второто тримесечие се забавя във Франция, Австрия, Белгия и Испания, а подобни са прогнозите и за Германия. Икономиката на еврозоната нарасна с 0,2% за последното тримесечие, свивайки се двойно в сравнение с първото (0,4%).

Още по темата

Още по темата

Докато италианската икономика се бори да набере инерция, общата картина в страната остава доминирана от политическото разделение на фона на нарастващите съмнения дали вицепремиерът Матео Салвини ще се оттегли от съюза с лидера на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо. Все още отражение имат и проточилите се сблъсъци между Рим и Брюксел по повод бюджета на страната за 2019 г.

Забавянето в глобалната търговия също засегна износно ориентираната Италия. По-рано този месец централната банка на страната посочи, че перспективите са засегнати от „отслабения индустриален кръг, сходно на Германия, причинен от продължаващите търговски напрежения“.

 

Последни новини
Още от Новини от света