Великобритания инвестира 3 млн. паунда за бърза доставка на лекарства при Brexit без сделка

Британското правителство се надява чрез новите мерки и презапасяването да не се достигне до недостиг на медикаменти след процеса

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Департаментът по здравеопазване и социални грижи на Великобритания планира да инвестира 3 млн. паунда в мерки за транспорт на медикаменти в случай на Brexit без споразумение, съобщава BBC.

Планът е да се осигури „експресен механизъм за превоз в подкрепа на непрекъснатостта на доставките на лекарства и медицински продукти“, посочи заместникът на британския премиер Дейвид Лидингтън.

"Това ще бъде спешна мярка при непредвидени случаи за продукти, изискващи спешна доставка, в рамките на 24-48 часа, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без сделка", добави той.

Големите фармацевтични компании в Кралството вече имат свои собствени планове за преминаването през процеса, докато по-малките се нуждаят от помощ. Британското правителство се надява, че мярката, в допълнение на презапасяването, което повечето фирми вече предприеха, ще помогне за доставката на необходимите лекарства и по-специално на по-редките от тях, с кратък срок на годност, изискващи специални транспортни условия.

Настоящият план на британското правителство е да се раздели с ЕС на 31 октомври, независимо дали до тогава ще има постигнато споразумение. Към момента в Кралството предстоят избори сред торите за техен ръководител и следващ премиер, който да застане на поста на Тереза Мей.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света