Русия ще строи два нови ядрени реактора към АЕЦ „Сюйдапу“

Проектът е част от ядреното споразумение с Китай от 2018 г.

Президентът на Китай Си Дзинпин и на Русия Владимир Путин имат 10-годишен договор за ядрено сътрудничество Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Президентът на Китай Си Дзинпин и на Русия Владимир Путин имат 10-годишен договор за ядрено сътрудничество Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Държавни ръководители от руска и китайска страна подписаха договор за разгръщане на ядрения потенциал на АЕЦ „Сюйдапу“, разположена в провинция Дзянсу, след като по-рано през март бе сключен договор за два нови реактора в АЕЦ „Тянван“. Това предаде пресцентъра на „Росатом“.

На 5 юни в Москва се състоя среща между представители на инженерното подразделение ACE към „Росатом“ и Китайската национална ядрена корпорация CNNC. Именно на нея бе парафиран договорът за строеж на трети и четвърти блок към ядрената електроцентрала с новата руска технология ВВЕР-1200.

„Днес придвижихме проекта за изграждане на новите атомни енергобокове по руска технология на нова площадка към етапа на практическа реализация. Като включим и подписания по-рано договор за АЕЦ „Тянван“, до 2028 г. ще изградим заедно с нашите китайски партньори четири нови енергоблока от поколение „3 плюс“, отбеляза Алексей Лихачов, генерален директор на държавната корпорация „Росатом“.

Седми и осми блок в АЕЦ „Тянван“ се очаква да бъдат завършени през 2026 г. и 2027 г., а тези в АЕЦ „Сюйдапу“ през 2027 г. и 2028 г.

Още по темата

Това са поредните точки от сключеното споразумение между Си Дзинпин и Владимир Путин на 8 юни 2018 г., когато руският държавен глава бе на официално посещение в Пекин.

Темата с ядрените електроцентрали е особено актуална, не сама заради популярния мини-сериал на HBO „Чернобил“, а и заради преговорите на българската страна за строежа на АЕЦ „Белене“. В момента тече процедура по събирането на оферти за централата, като се очаква най-сериозен интерес от руски инвеститори.

Последни новини
Още от Новини от света