Китай - противник на споразумение за ядрено разоръжаване със САЩ и Русия

Страните с най-много ядрени оръжия ще трябва да продължат напред по отношение на разоръжаването, пояснява Пекин

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Китай отхвърли натиска на американския президент Доналд Тръмп за съвместно ограничаване на ядрените оръжия с Русия. Народната република няма да участва в никакви тристранни преговори за споразумение за ядрено разоръжаване, заяви говорителят на външното министерство на Пекин Ген Шуанг в понеделник. „Китай отхвърля всяка страна, която говори за контрол над оръжията на Китай“. Това предава Investor.bg.

Китайските ядрени арсенали са достатъчно големи, за да гарантират собствената си сигурност и не могат да бъдат сравнявани с тези на САЩ и Русия. Страните с най-много ядрени оръжия ще трябва да продължат напред по отношение на разоръжаването, пояснява Пекин.

В петък след телефонен разговор с руския президент Владимир Путин Тръмп заяви, че и двамата са обсъдили възможността за нов пакт за ограничаване на ядрените оръжия. Това споразумение може да включва и Китай, каза Тръмп. Народната република била изразила силен интерес към присъединяването на САЩ и Русия към ограничаване на ядрените оръжия по време на търговските преговори.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света