Може ли Facebook да се превърне в най-голямата централна банка?

Ако Facebook издаде своя цифрова валута и всичките ѝ потребители имат мобилен портфейл, нуждата от кредитни карти ще отпадне

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

По принцип централните банки по света често печатат пари и така подкрепят икономиките на държавите си. От друга страна, според различни източници най-голямата в света социална мрежа Facebook възнамерява да създаде собствена криптовалута.

Има ли връзка между двете неща? С 2,7 млрд. потребители Facebook може да подкрепи криптовалутата си с колкото други валути поиска и по този начин да се превърне в псевдо световна централна банка, коментира в своя публикация в Medium Ланс НГ, ангел инвеститор и предприемач.

Той цитира материал на The New York Times (NYT), според който Facebook ще изгради собствена криптовалута, която може да се ползва в WhatsApp, - компания, част от Facebook.

Ходът на Facebook очевидно е противопоставяне на заплахата от възникващите конкуренти Telegram и Signal. NYT вече писа, че тайните усилия на Facebook за изграждане на собствена криптовалута „са започнали през миналата година, след като Telegram набра финансиране за 1,7 млрд. долара, за да финансира проекта си за криптовалута".

Между Messenger, WhatsApp и Instagram, които се притежават от Facebook, има колективни 2,7 милиарда потребители. Ако Facebook реши да подкрепи стойността на собствената си цифрова монета с кошница от чуждестранни валути, то тя може потенциално да се превърне в най-голямата централна банка в света - защото това правят централните банки – печатат пари, за да подкрепят от икономиката на страната и валутните резерви.

Това не само ще бъде фундаментално развитие за световната икономика, но и ще превърне социалната мрежа в сериозна и бърза заплаха за съществуващите гиганти във финансовата индустрия.

Двете най-големи компании за кредитни карти в света са Visa и MasterCard. Те ни дават възможност да сключваме сделки, без да носим пари у себе си и след това те уреждат тези сделки с нашите банки.

Ако Facebook издаде своя собствена цифрова валута и всичките ѝ потребители имат мобилен портфейл във Facebook с монети на Facebook, тогава нуждата от кредитни карти ще се свива все повече и повече.

Просто е - правиш покупка онлайн, плащаш за нея с Facebook монети. Много приложения вече са интегрирали потребителското влизане с профили във Facebook. Е, плащането ще е просто още една крачка.

Представете си как си купувате лате в Starbucks, докосвате телефона си на касата, за да платите с Facebook монети вместо с Apple Pay или Google Wallet. Facebook определено ще предложи маркетингови стимули за потребителите, за да плащат те с мобилните си Facebook портфейли в момента на покупката. По този начин съществуващите мобилни портфейли ще трябва да се борят за пазарен дял.

И ако накрая Facebook подкрепи стойността на конвертирането на монетите си с пари от реалния свят, малцина биха видели необходимостта от често конвертиране на монетите си във Facebook.

Но защо пък ще ви трябва да купувате Facebook монети? Поради голямата разлика, която би дошла от всичко това за електронната търговия.

Електронна търговия F.0

Когато бъдат представени официално Facebook монетите, това може да доведе до ново ниво на електронната търговия.

Facebook ще постигне мечтата си за онлайн търговец, способен да публикува и продава артикули директно в своите приложения, чак до процеса на плащане. Няма да има повече кликвания върху връзки към сайтове на трети страни. Няма да има нужда да пишете данни за кредитна карта или PayPal. Онлайн пазаруването ще се превърне в двуетапен процес във Facebook приложенията. Виждам, харесвам, кликвам на бутона „купувам“, натискам за потвърждение. Монетите във Facebook преминават от мобилния ми портфейл към продавача - веднага.

Няма да има спредове при валутните курсове и много по-ниски такси за трансакции. Социалните мрежи, мигновените съобщения и електронната търговия ще станат наистина интегрирани. Потребителите ще очакват удобството на трансакциите с два клика. Съществуващите платформи за електронна търговия, използващи традиционни портове за плащания, ще трябва да се адаптират, за да се конкурират.

Разбира се, трябва да отбележим, че този сценарий отдавна е реалност в Китай с портфейла WeChat и Alipay – от години.

Facebook става най-голямата валута в света

В материала на NYT се казва, че „проектът на Facebook е достатъчно напреднал, така че гигантът в социалните мрежи вече е провел разговори с крипто борси за продажбата на монети във Facebook на потребителите".

Още по темата

Това има потенциала да създаде най-големия частен валутен пазар в света. Населението на света е около 7,7 милиарда души. Китай е най-населената страна в света с 1,4 млрд. жители. А само WhatsApp има 1,5 милиарда потребители. Добавете Facebook Messenger и Instagram в уравнението, нито една друга валута няма нищо близо до потенциалната потребителска база от 2,7 милиарда. Точно така Facebook монетата може да стане най-притежаваната и използвана валута в света!

Това е създаде валутен пазар, чийто размер досега не сме виждали. Facebook може потенциално да стане по-мощен от всяка друга централна банка.

В същото време, тъй като Facebook монетите ще стават все по-често търгувани от потребителите, ще се появи пазар за Facebook монетни деривати - фючърси за Facebook монети, форуърдни договори, опции, лихвени суапове и т.н.

Големият въпрос, пред който е изправен Facebook, е колко контрол ще запази социалната мрежа над цифровата монета“, пише още NYT. „Работата с криптоборсите би отнела поне част от регулаторната тежест от Facebook… но ще затрудни компанията да печели пари от трансакционните такси и ще улесни престъпниците да използват монетите за незаконни цели”.

Така Facebook е изправена пред истинска дилема. Тя се сблъска със сериозна обществена критика заради продажбата на потребителски данни през последните години. Но ако се отдалечи в другата крайност и гарантира абсолютна неприкосновеност на личния живот, като конкурентите Telegram и Signal, тогава тя може потенциално да се превърне в новия Silk Road - онлайн магазин за нелегални стоки, част от тъмната мрежа, който първи популяризира биткойна, когато потребителите започнаха да го използват, за да купуват и продават наркотици, заключава авторът.

Последни новини
Още от Новини от света