Светът има няколко седмици, за да избегне глобално икономическо забавяне

Крайният срок за постигане на споразумение в търговските преговори между САЩ и Китай е 1-ви март, а в края на месеца предстои и Brexit

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Две събития през следващия месец ще окажат огромно влияние върху начина, по който глобалната икономика ще се движи през 2019 година, пише CNN.

САЩ вече обявиха, че планират увеличение на митата върху китайския внос, в случай, че двете най-големи икономики в света не успеят да постигнат търговско споразумение до 1-ви март. Ескалация на търговския конфликт между тях ще засегне допълнително вече отслабващата китайска икономика, както и останалите страни, разчитащи на нея за собствения си икономически растеж.

Още по темата

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) трябва да намерят решение за начина, по който ще се разделят до 29-ти март. Ако до споразумение между Кралството и блока не се достигне до предвидената за Brexit дата, Великобритания ще напусне Съюза без сделка, което би засегнало регионалната икономика за месеци.

Още по темата

Към всичко това трябва да се добави и фактът, че американският президент Доналд Тръмп все още заплашва с въвеждането на нови мита върху европейския автомобилен внос.

Глобалният икономически растеж вече е засегнат от търговските спорове между Вашингтон и Пекин, а Международният валутен фонд предупреди, че продължението им ще доведе до още негативни последици. Икономисти от Berenberg, частна банка в Германия, посочиха миналия месец, че рискът от рецесия в развитите страни „не е бил толкова сериозен след края на кризата от 2008 г.“

Развитието на европейската икономика, в частност германската, е пряко зависимо от търговските спорове и външните фактори като цяло. Най-голямата икономика на Стария континент се подхранва от огромната си експортна индустрия и ако има забавяне в търсенето от Китай, „хаотичен“ Brexit и американски автомобилни тарифи, стагнацията може бързо да се превърне в рецесия.

Още по темата

"Следващите шест седмици ще бъдат от решаващо значение", смята Флориан Хенс, икономист в Berenberg. "Ако всички тези рискове се материализират, рискът от рецесия (в Германия) ще нарасне значително", добавя той.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света