Германия остава на прага на рецесията

БВП на най-голямата европейска икономика не отчита промяна на тримесечна база

16:54 | 14 февруари 2019
Снимка: Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Handrek-Rehle/Bloomberg

Германската икономика е в застой през последното тримесечие на миналата година, успявайки да избегне „на косъм“ рецесията, след като през предходния период юли-септември се сви за първи път от 2015 г. насам.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа остава без промяна на тримесечна основа, показват данни на германската федерална статистическа служба. Това е и под очакванията на анализатори за минимален ръст от 0,1%, пише Investor.bg.

За сравнение през периода юли-септември свиването бе от 0,2%, като по дефиниция една държава е в рецесия след две или повече тримесечия на негативен ръст.

Стагнацията през периода означава, че страната изостава спрямо повечето държави в еврозоната, където средният ръст на БВП е 0,2%.

Германската икономика получи тласък от местното търсене през четвъртото тримесечие. Подчертан ръст се наблюдава при инвестициите в имоти и оборудване. Държавните разходи също са нараснали по-значително спрямо предишните три месеца, като леко увеличение има и при частното потребление, съобщава Bloomberg.

В същото време вносът и износът нарастват с почти сходно темпо, което означава, че няма принос от нетната търговия.

През 2018 г. германската икономика е отчела най-бавния си годишен ръст от пет години насам. Прогнозите са още по-мрачни и за тази година, като очакванията са увеличението да е едва 1%.