ЕС ще предложи пакет от мерки в помощ на сделката за Brexit на Мей

Предоговарянето на споразумението обаче остава невъзможно

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

Европейският съюз (ЕС) ще предложи "пакет" от мерки, за да помогне на британския премиер Тереза Мей при постигането на приемливо споразумение за Brexit, но няма да приеме "неразумни" британски изисквания, посочи ирландският външен министър Саймън Коувни, цитиран от Bloomberg.

Коувни отбеляза, че помощта на блока може да бъде насочена към допълнителната сигурност и разяснения по повод т.нар. „предпазен механизъм“, гарантиращ липсата на граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след раздялата между Кралството с ЕС. Той добави обаче, че предоговаряне на вече постигнатото споразумение на Мей с Брюксел не може да има.

Коувни описа перспективата за Brexit без сделка като „луда” и посочи, че ако това се случи е възможно да се наложи на Великобритания да остане в съответствие с правилата на ЕС, за да избегне възстановяването на границата между двете Ирландии.

Още по темата

Още по темата

С оставащи по-малко от 6 седмици до Brexit, Великобритания и блока все още нямат постигнато споразумение, уреждащо развода помежду им, а сценарият за т.нар. „твърд“ Brexit започва да изглежда все по-вероятен.

Последни новини
Още от Новини от света