7 седмици преди Brexit: Знае ли някой що е то?

Британците може и да изгубят от раздялата си с ЕС, но пък все още не са изгубили чувството си за хумор

14:05 | 10 февруари 2019
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Brexit поставя под въпрос възможностите на дори най-талантливите политици и журналисти да обяснят разбираемо какво се случва във Великобритания, пише Quartz.

Последно изследване на YouGov сочи, че голяма част от британското общество все още не разбира термините, с които политици и медии си служат, за да обяснят процеса. 37% от анкетираните посочват, че не са наясно със значението на “твърдия Brexit” или дори изобщо не са чували подобно понятие. “Митническият съюз” е неясен на 47% от британците, а над половината от тях (56%) не знаят какво означава “предпазният механизъм”. Ако най-засегнатите от ситуацията хора не са наясно с нея, какво можем да очакваме от останалия свят, пита Quartz.

Не много, си отговаря медията, имайки предвид 2-годишното управление на премиера Тереза Мей, вътрешния хаос, оставките, разговорите, разговорите за бъдещи разговори и всички отлагания на действия по процеса.

Опитвайки се все пак да открие нещо положително в така създалата се ситуация, Quartz установява, че броят на креативните аналогии и метафори, обясняващи Brexit, не спира да расте. Те може и да не са полезни, за да си обясним случващото се, но все пак изглежда британците не са загубили поне чувството си за хумор.

Brexit като развод

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) често е представяно като развод. Един от най-добрите примери в това отношение е следният: “Представете си, че имате майка и баща, които много се обичат, но решават да живеят разделени - а след това баща ви се самозапали”.

Други не смятат, че Brexit може да бъде описан по този начин.

“Хората често говорят за Brexit като за развод, но трябва да имаме предвид, че разводите обикновено протичат между зрели възрастни. Случващото се по-скоро прилича на ужасна раздяла между 20-годишни”.

Готвенето и Brexit

Готвенето понякога е полезен начин за разбиране на сложни ситуации. Така за някои британци Brexit прилича по-скоро на правенето на торта, на ваденето на яйца от омлет, а неяснотите около него те оприличават на несигурността за най-добрия начин, по който може да се приготви чаша чай.

Политиците и Brexit

Изглежда не само британците запазват чувството си за хумор в иначе нелеката ситуация, в която се намират Кралството и ЕС. По-рано тази седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск също направи интересно изказване по темата.

„Чудя се как изглежда специалното място в ада за тези, които насърчават Brexit, без да имат дори грам идея как да го осъществят благополучно“, заяви Туск по време на съвместна пресконференция с ирландския премиер Лео Варадкар след разговора им в Брюксел.

Хората се опират на „това, което знаят за света, за да се опитат да осмислят сложността на Brexit“, обяснява Катрин Тайлър, доц. в Университет в Ексетър, ръководител на изследователски проект за ролята на медиите във Великобритания за Brexit. Метафорите не само осигуряват хумор, но и спомагат за облекчаване на напрежението в ситуацията, казва още Тайлър.