Стратегията на Мей за Brexit претърпя поредно поражение

Британският парламент не подкрепи подхода на премиера за разрешаване на безизходицата около раздялата с ЕС

21:04 | 14 февруари 2019
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британският министър-председател Тереза Мей претърпя поредното смущаващо поражение в стратегията си за Brexit, след като парламентът гласува срещу мисията ѝ да пренапише сделката по развода с Европейския съюз, съобщава Investor.bg.

В четвъртък вечерта Камарата на общините гласува с 303 гласа „против“ срещу 258 „за“ по предложението, подкрепящо подхода на министър-председателя за разрешаване на безизходицата около Brexit, след противопоставяне от страна на евроскептиците в нейната партия на консерваторите.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова министър-председателя – която не взе участие в дебата – да „признае, че стратегията ѝ за Brexit се е провалила“.

От Даунинг Стрийт обвиниха Корбин за загубата, заявявайки, че той „още веднъж е поставил партийните съображения преди националния интерес“, гласувайки срещу предложението на правителството.

По план Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, но парламентът миналия месец отхвърли условията по раздялата, договорени от Мей. Това означава, че Великобритания е напът да отпадне от 28-членния блок без споразумение, потенциално причинявайки сериозни вреди на икономиката, освен ако една от двете страни не отстъпи.