Джером Пауъл: Американската икономика е в добро състояние

Гуверньорът на Фед отбеляза, че системата остава силна, въпреки някои изненади

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл направи кратка, но положителна оценка на американската икономика, наблягайки на нейното добро състояние.

„Американската икономика сега е в добро състояние“, посочи гуверньорът по време на образователно събитие в централата на финансовата институция във Вашингтон.

„В момента безработицата е ниска, цените са близо до 2-процентна инфлация, така че ние сме в добро състояние“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

През последните седмици централната банка на САЩ смекчи позицията си по отношение на политиката за увеличение на лихвените проценти, изпращайки сигнал, че възнамерява в бъдеще да е по-търпелива. Това от своя страна контрастира значително с позицията на Фед от декември, когато икономистите на банката прогнозираха две увеличения на лихвите през 2019 г.

Промяната в политиката отразява притесненията, че по-бавният световен растеж, ограничените финансови условия, несигурността около американо-китайските търговски отношения и Brexit представляват риск за положителните прогнози на банката за американската икономика.

„Имахме някои големи събития, някои изненади като Brexit... системата е силна“, допълни още Пауъл.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света