ЕК: България предоставя твърде лесно гражданство срещу инвестиции

Малта и Кипър са другите две държави, които си служат с тези схеми

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

В три от държавите членки на ЕС – България, Малта и Кипър, се прилагат схеми за осигуряване на гражданство на инвеститори в тези държави при не толкова задължаващи условия. В посочените три държави няма изискване за физическо пребиваване на лицето, нито такова за други реални връзки с държавата, преди то да бъде получено. Това стана ясно от представен от Европейската комисия (ЕК) първи подробен доклад за схемите за гражданство и правото на пребиваване срещу инвестиции, от определени държави членки на ЕС. В доклада се разкриват практики и заплахи за ЕС по повод тези схеми, засягащи сигурността, изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. От него става ясно още, че липсата на прозрачност в способите на прилагане на самите схеми и дефицитът на сътрудничество между държавите членки подсилват тези рискове.

Още по темата

Схемите представляват общ интерес за ЕС, тъй като всяко лице с гражданство на държава членка придобива и гражданство на Съюза. Решението на една държава членка да предостави гражданство в замяна на инвестиции дава автоматични права по отношение на другите държави членки, и по-специално правата на свободно движение и достъп до вътрешния пазар на ЕС, за да упражнява икономическа дейност, както и правото да гласуваш и да бъдеш избиран в европейски местни избори.

Комисията ще следи дейността на властите за преодоляване на проблемите. Тя ще формира група от експерти от държавите членки за подобряване на прозрачността, управлението и сигурността на схемите.

От началото на годината Министерство на правосъдието въведе електронна регистрация за подаване на документи за българско гражданство. Кандидатите вече резервират само по електронен път дата и час за подаване на молби и провеждане на интервю. Промяната настъпи след разследване на схеми за продажба на българско гражданство от края на миналата година.

Все пак има необходимост да се наемат утвърдени международни компании, които разполагат с огромен ресурс да направят проучване и да преценят дали дадено гражданство, получено след инвестиции, повишава терористичните заплахи в страната, уточни по-рано днес в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник на адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко".

Последни новини
Още от Новини от света