Решаващ ден за Brexit: Британският парламент гласува споразумението на Тереза Мей с Брюксел

Очакванията за момента са ратификацията на сделката да не стане факт

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Малко след 19 часа във вторник вечерта британският парламент ще бъде изправен пред избор, който ще засегне 66-те млн. жители на Кралството в идните години, пише CNN.

Предстои днес парламентът да вземе решение дали да одобри постигнатото споразумение между премиера Тереза Мей и Брюксел, което урежда начина, по който Великобритания ще напусне Европейския съюз (ЕС). В случай, че британският парламент не ратифицира сделката на Мей, протичането на Brexit ще остане неясно – каквото всъщност е в последните две години и половина.

Мей и лидерите на ЕС постигнаха споразумението в края ноември миналата година. Първоначално вотът в британския парламент беше насрочен за 11 декември, след което премиерът го отмени, тъй като стана ясно, че тя няма необходимата подкрепа.

В последните месеци британският премиер неколкократно разговаря с лидерите на ЕС, за да се опита да постигне повече гаранции от тях по текстовете на споразумението. Основно това касаеше сигурността, че граница между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да има след Brexit, както и уточнение с какво време би могъл да бъде удължен т.нар. „преходен период“ след раздялата между Кралството и блока.

Премиерът получи подкрепата и на международната общност, като по-голяма част от лидерите на ЕС призоваха парламента във Великобритания да приеме споразумението, обявявайки го като „единственото и възможно най-доброто“. Миналата седмица премиерът на Япония Шиндзо Абе отбеляза, че „вече целият свят гледа Великобритания“ и също изрази подкрепата си Кралството да избегне т.нар. „хаотичен Brexit“.

Гласуването във Великобритания днес ще протече на фона на множеството призиви за ратификацията на сделката, които отправиха както политически лидери, така и представители на бизнес общността в Кралството, която предупреди за тежки последици в случай не неуреден Brexit.

Въпреки това, основните очаквания за момента са премиерът да не получи необходимата ѝ подкрепа и споразумението да не се ратифицира.

 

Последни новини
Още от Новини от света