Борисов: Докторите заслужават не само да им ръкопляскаме, но и да ги пощадим

Премиерът изтъкна колко е важно отговорното поведение на всички граждани в условията на пандемия

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

Ако искаме да запазим ние първата линия, ще си останем вкъщи. Докторите заслужават не само да им ръкопляскаме, но и да ги пощадим. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещение в текстилно предприятие в Твърдица, което заради епидемията реорганизира дейността си и в момента произвежда защитни облекла за многократна употреба.

Предприятието произвежда по над 10 000 метра плат дневно и по 3000 защитни облекла, като капацитетът може да бъде разширен значително. С помощта на правителството са осигурени висококачествени материали за изработката, така че лекарите, носейки облеклата, да бъдат спокойни за защитата си. Предприятието разработва също маски с висока защита, като след процеса на акредитация, могат да бъдат произвеждани милиони бройки.

Борисов изтъкна, че облеклата вече са при лекарите, има за всички и дори част от облеклата вече се подменят с нови. Министър-председателят посочи, че към облеклата има изключително голям интерес и от чужбина, но подчерта, че на първо място трябва да бъдат обезпечени българските лекари и работещите на първа линия.

Премиерът отново посочи колко е важно отговорното поведение на всички граждани в условията на пандемия. „Ние се молим и докторите се молят. Ако имаме дисциплина, ще можем да удържим“, каза още Борисов.

Той специално обърна внимание на туризма, за който в световен мащаб се търси решение. „Минали са 20 – 30 дни, ще има общо решение и ние ще се включим“, посочи министър-председателят. 

Борисов акцентира върху подкрепата за българското производство. По думите му е важно в търговските вериги да има щандове с българска продукция, която излиза на пазара и хората да могат да я купуват.

Министър-председателят разпореди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която беше с него в Твърдица, ако остане българска стока, да бъде изкупена и дадена на социалните служби и социалния патронаж, които да я раздадат на хората в нужда. 

Последни новини
Още от Нотификации