Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

Така той печели 66% от гласовете

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания и новият лидер на Консервативната партия. 

Близо 160 000 членове на Консервативната партия гласуваха в рамките на няколко седмици за излъчване на нов лидер на торите. От партията обявиха, че за Борис Джонсън са гласували 92 153 консерватори, а за настоящия външен министър Джереми Хънт - 46 656.

Обещанието на Джонсън е, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври със или без сделка.

Още по темата

И реализмът, и визията ще бъдат от съществено значение, когато новият премиер на Обединеното кралство встъпи в длъжност тази седмица и формулира икономическата си политика, пише за Financial Times Джерард Лайънс, главен икономически стратег в Netwealth, предава Investor.bg.

„Не познавам нито един партиен лидер, който да се е изправял пред такова голямо предизвикателство", заяви Джонсън, след като излезе на сцената на  Queen Elizabeth II Centre в Лондон, където торите обявиха резултатите от вота. След това той изброи своите цели накратко – да осъществи Brexit и да победи Джеръми Корбин.

След шестседмичното състезание за лидерството, което той поведе от самото начало, Джонсън победи своя съперник - външния министър Джереми Хънт.

Резултатът бележи края на ожесточената битка за най-престижния пост в британската политика и началото на това, което заплашва да бъде брутална нова фаза в гражданската война в правителството – в рамките на процеса по Brexit, коментира Bloomberg. Новият министър-председател ще има само 100 дни, за да договори ново споразумение за развода с Европейския съюз, преди Великобритания да напусне блока в края на октомври. Той трябва да направи това въпреки опозицията от страна на ЕС и нарастващия бунт от страна на колегите си, включително група от министри, напускащи правителството, защото не могат да работят за него, напомня Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Нотификации