Блумбърг отново няма да се кандидатира за президент

За четвърти път милиардерът се отказва от надпревара за Белия дом

Майкъл Блумбърг, основател на медийната компания Bloomberg LP, по време на събитие в Сингапур. Снимка: Justin Chin/Bloomberg Майкъл Блумбърг, основател на медийната компания Bloomberg LP, по време на събитие в Сингапур. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че няма да се кандидатира за президент през 2020 г., ставайки поредната знаменитост, чието име се зачерква от иначе пренаселения списък с кандидати, които искат да предизвикат Доналд Тръмп.

77-годишният Блумбърг заяви, че вярва, че ще победи Тръмп на преки президентски избори, но е „наясно“ за това колко трудно би било да се спечели номинацията на Демократическата партия. Той добави, че е по-добре да прекара следващите две години, като вложи средства в своите инициативи, като например да помогне на страната да премине към възобновяема енергия и да се справи с насилието с оръжие.

„Знам, че можем да постигнем много повече през следващите две години, но само ако останем фокусирани върху работата и я разширим. Факт е, че една национална президентска кампания би ограничила способността ми да го направя“, пише той в статия за Bloomberg News.

Още по темата

Бившият кмет също така призова демократите да номинират кандидат, „който ще бъде в най-силната позиция да победи Доналд Тръмп и да ни върне отново страната".

С решението си Блумбърг се присъединява към бившия държавен секретар Хилари Клинтън и сенатора от Орегон Джеф Меркли, които през тази седмица обявиха, че няма да участват в президентската кампания 2020. Има 14 обявени кандидатури на демократите, а има още няколко потенциални кандидати, които не са декларирали все още своите намерения.

Най-известните, които все още обмислят кампания, са бившият вицепрезидент Джо Байдън и бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рурк. И двамата съобщиха, че скоро ще обвявят своите намерения.

Решението на Блумбърг да се откаже от президентската кампания отваря политическото поле за демократите от центъра, като Байдън, бившия губернатор на Вирджиния Тери МакОлиф и сенатора от Колорадо Майкъл Бенет. И тримата преценяват възможността да се кандидатират за кандидат-президент.

Кои са известните личности, които вече са завили кандидатури, прочетете в продължението на материала в Investor.bg!

Последни новини
Още от Нотификации