Огъват ли се китайците под натиска на САЩ

Том Макензи, Bloomberg

Според държавния таблоид в Китай Global Times правителството може да разреши някаква форма на разследване, но иска да бъде водено от Световната здравна организация.

Един от съветниците на Белия Дом Питър Наваро, един крайно агресивен член на администрацията, к аза в интервю за ABC, че "Китай е скрил вируса с помощта на Световната здравна организация и е изпратил, стотици хиляди китайци със самолети до Ню Йорк, Милано и по целия свят, за да разпространят вируса".

Още по темата

Има много доказателства, че Китай действително е прикрил вируса в началните етапи на пандемията. Но няма доказателства, че властите нарочно са изпращали китайци по света, за да го разпространяват.

Това явно е част от продължаващата кампания от администрацията на Тръмп срещу Китай преди изборите в САЩ през ноември. А и опит да се прикрият грешките на самит е американци при справянето им с болестта.

Очакваме Китай да бъде подложен на все по-силен международен натиск, не само от САЩ, но и от ЕС и Австралия.

На първото заседание на управителния съвет на Световната здравна организация след пандемията, вероятно ще се обсъжда не само реакцията към вируса, но и статута на Тайван и неговото участие в организацията.

Очаква се ЕС и Австралия да изиграят важна роля в исканията за разследване на произхода на вируса, а САЩ ще настояват Тайван, да бъде поканен като наблюдател на заседанието, което сериозно разгневи китайците. Те смятат, че островът е провинция, която иска да се откъсне от територията.

Повечето анализатори очакват Китай да спечели достатъчно подкрепа сред общо над 200 членове на СЗО, за да избегне повечето от тези разговори заради своята икономическа мощ и влияние, с които може да притисне много други държави да го подкрепят и да разсеят критиките.

Последни новини
Още от Начало