Централните банки и платежоспособността на компаниите - Част 2

Джилиън Тет, председател на редакционния съвет на Financial Times

Помислете за купуването на активи от големите централни банки на стойност 5 трилиона долара, половината от тях са купени от Фед.

Въпросът опира до това, както написах в статията си, че то може да помогне при криза на ликвидността, при кредитна криза, но не може да помогне при криза на платежоспособността, при която има група компании и потребители, които имат прекалено голям дълг да изплатят с доходите си, които в момента са сринати.

Още по темата

И въпреки че в първата фаза на шока от Covid-19 имахме криза на ликвидността, сега може би тя се превръща в криза на платежоспособността, ако този проблем продължи, ако изолацията продължи, ако нямаме бързо медицинско чудо.

А това е нещо с което Фед не може да се справи, нито финансово министерство на САЩ.

В момента технологичният сектор и здравеопазването са тези, които движат нещата нагоре.

Което е напълно разбираемо, защото виждаме необичаен ръст на хора, които приемат технологиите в мащаб и степен, които никога не сме знаели че са възможни.

Microsoft излязоха и казаха, че растежа в тех сектора се има двугодишно ускорение в сравнение с очакваното.

И в същото време очевидно акциите на здравеопазването се представят много по-добре. Видяхме също, че много акции в потребителския сектор се представят доста добре. Това е доста впечатляващо.

И отгоре на това имаме очакваните проблеми с авиокомпаниите, продажбите на дребно и други такива сектори.

Това е като приказка за два града – рязък контраст между някои сектори, които се представят по-добре от други. И ситуацията ще бъде такава все повече през следващите месеци. 

Последни новини
Още от Начало