Фаучи: Ремдесивир скъсява периода на лечение от Covid-19

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ

Националният институт по алергии и инфекциозни болести спонсорира тест, наречен Адаптивно изпитване за лечение на коронавирус, стартирал на 21 февруари 2020г.

То беше рандомизирано плацебо изпитване с контролна група и сравни лекарството Ремдесивир на Gilead с плацебо като обхвана над 1090 участници.

Това е първото мащабно изпитване с контролна плацебо група. Проведено бе в САЩ, Германия, Дания, Испания, Гърция, Великобритания и други страни.

Основната му цел бе времето за възстановяване. Или кога е възможно да бъдете изписани от болница. Когато се прави такова изпитване, има Борд по данните и безопасността. Членовете му наблюдават данните и са независими. Тоест проверяващите не са предубедени, защото те правят изпитването или лекарството е на определена компания.

Бордът, отговарящ за данните и безопасността се свърза с мен в понеделник 27 април 2020г, както и предходната седмица. Те съобщиха на екипа от изследователи извършващи проучването по света, че според данните, Ремдесивир има значителен положителен ефект и намалява времето за лечение.

Това е много важно по няколко причини, сега ще ви представя данните.

Ако разглеждаме времето за възстановяване при групата с Ремдевисир, то е 11 дни, спрямо 15 дни. За учените, които ни слушат, това е стойност на Пи от 0,001. И въпреки че подобрение от 31% не звучи като 100%-ова ефективност, това е много важно доказателство за концепцията.

Защото показва, че лекарство може да блокира този вируса. И ще ви дам пример заради който смятаме, че това ще бъде много оптимистично за в бъдеще. Процентът на смъртност показва тенденция на подобрение, тоест групата с Ремдесивир показва по-малко смъртни случаи. 8% спрямо 11% при плацебо групата. Данните още не са достигнали стратегическа значимост, но те трябва да бъдат допълнително анализирани.

Причината да обявяваме данните сега е нещо, което хората не оценяват достатъчно. Когато отрием ясни доказателства, че едно лекарство работи, сме задължени от етична гледна точка незабавно да уведомите плацебо групата, за да имат те достъп до него..

 

Тези документи ще бъдат подложени на проверка и от други експерти ще бъдат надлежно проверени.
Но това изпитване отваря вратата към възможностите за лечение и ви гарантирам, че с ангажирането на повече хора и компании, повече изследователи лекарствата ще стават все по-добри.

Гледайте цялото съобщение на д-р Фаучи от Овалния кабинет в Белия дом в присъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп във видеото.

 

Последни новини
Още от Начало