Хакери в хоумофиса, част 2

Данните на експертите по киберсигурност сочат, че много от тези хакерски инвазии се подкрепят от големи държави.

Във времена на кризи или несигурност или страх, хората просто са по-уязвими. Вниманието е просто разфокусирано и те не внимават достатъчно кой какво им изпраща. Или пък в схемите, когато хакерите обещават да дадат някаква информация, когато сме уплашени, ние сме по-склонни да я отворим и прочетем, без да се замислим за дебнещата опасност.

Като допълнение към схемите за COVID 19, хакерите прилагат един от изпитаните си капани за наивници – парите. Мейлът обикновено идва с предложение да се възползваш от част от пакета финансови стимули от 2 трлн. долара в САЩ, например „Компенсация за COVID-19“.

Важно е да разберем кои са тези хакери. И независимо от популярното клише, те не задължително  са някакви престъпни типове.

"Това се хора, чийто цел не са бързите печалби, някои от тези групи печелят по стотици хиляди долари годишно. И използват парите  за реинвестиции, за да подобрят капацитета си за работа", каза Бен Рийд, главен директор на компания за киберсигурност и аналитично разузнаване FireEye.

Последни новини
Още от Начало