Фед ще може ли да върне духа обратно в бутилката?

Заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида обсъжда мерките, предприети от централната банка за подпомагане на американската икономика и поддържане на лихвите близо до нула

Пандемията на коронавирус взема човешки жертви по целия свят, хората бяха накарани да спрат икономическата си дейност и Фед инвестира в обществено здраве, коментира Г-н Кларида: "Ще има удар по икономическата дейност.  Както посочи Пауъл, председателя на Фед,  въвели сме тези инструменти за отпускане на заеми, които са под наше управление, за да действат при необичайни и инцидентни обстоятелства. Това е амбициозно и тактически твърдо използване на монетарната политика в тези времена. Напълно уверен съм, че когато икономиката започне да се възстановява  от този удар, в подходящия момент ще можем да изтеглим тези програми. Няма никакъв проблем с американската икономика. Това се случва в година на много силни позиции относно трудовата заетост, растежа и финансовите пазари. Уверен съм, че може да се върнем към тях и в подходящия момент ще изтеглим тези програми.

Точно сега не извършваме контрол над кривата, но посочихме в изявлението си през март, че ще продължим да държим лихвените проценти на същото ниво, което е съвсем близо до нула, докато икономиката тръгне по път към постигане на максимална стабилност на заетостта и цените. Така че пътят на икономиката ще определя пътя на лихвите. А относно програмите ни, инструментите ще бъдат в действие, докато икономиката е засегната от вируса. В графика на програмата ще видите, че тя трябва да  спре да отпуска заеми през септември тази година. Очевидно ще можем да удължим срока, ако е необходимо. Тези заеми ще са налични в срок от няколко години. И в подходящия момент не мисля, че за нас ще е предизвикателство да ги спрем, но още веднъж това е много далече. Смятаме че лихвите в момента са там, където трябва и където се намира икономиката."

Последни новини
Още от Начало