Как кредитните сътресения засягат хората

Кредитните пазари са под жесток стрес през последните седмици, но защо да ни е грижа за това изобщо?


Кредитните пазари са подложени на жесток натиск през последните седмици, но защо изобщо да ни е грижа за това?

Ето три причини, поради които кредитите са важни:

Как ни засяга спада на кредитните пазари?

Нормални операции

Когато на компаниите им трябват пари, за да плащат заплати, за да купуват инвентар или да започнат да строят нови фабрики, се налага да се обърнат към кредитния пазар. Но когато цената за издаване на нови облигации или краткосрочен дълг  стане прекалено висока, или пазарът бъде изцяло блокиран, тогава компаниите нямат избор и започват да използват резервите си или да разчитат на заеми от банки, докато могат.

Фалит

Рязкото повишаване на цените на заемите означава, че много компании нямат друг избор, освен да фалират.

Това засяга особено компаниите, които печелят точно толкова, че да обслужват съществуващия си дълг. За много компании, предоговарянето на дълга с по-лоши условия в много случаи може да се окаже последният пирон в ковчега им.

Ефектът на доминото

Изгубените работни места и фалирали компании могат да доведат до принудително прогонване от офиса  и затваряне, както и сериозно да засегнат обезпечените с ипотеки ценни книжа. В резултат на това, проблемите на кредитния пазар може да попречат на работата на ипотечната машина, тъй като кредиторите вече няма да поемат тези рискове и ги прехвърлят на инвеститорите. В резултат на това, собствениците на жилища по-трудно могат да рефинансират ипотеката си и може да се наложи наемателите да трябва да поемат част от разходите.

Тасос Восос, Bloomberg

Последни новини
Още от Начало