Двама от най-богатите наследници обединяват сили за Холивуд

Мийки Ли от клана Samsung и Дейвид Елисън са новата силна двойка на меката на киното

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Най-новата силна двойка на Холивуд дойде от двата края на света.

Наследницата на Samsung Мийки Ли стои зад инвестиция в размер на 275 млн. долара в Skydance Media, компанията, основана през 2010 г. от сина на Лари Елисън - Дейвид, който е на 37 години, се казва в изявление, предаде Bloomberg.

Сделката обединява богатството на Елисън - 62 млрд. долара и това на потомката на южнокорейския клан начело на Samsung, най-богатият в азиатската страна.

Ли, 61-годишна, внучка на основателя на Samsung Лий Бюнг Чул, е заместник-председател на CJ Group, чието дъщерно дружество CJ ENM е инвестирало в Skydance. CJ Group е отделен конгломерат от Samsung Group. Той отвори първото кино в родината си, инвестира в  DreamWorks и финансира „Паразит”, южнокорейският комичен трилър, спечелил четири "Оскар"-а в неделя.

С огромната подкрепа на Ли за филмовата индустрия, CJ финансира и разпространи три други филма, направени от режисьора „Паразит“ Пон Джун-хо., включително „Snowpiercer“.

Skydance на Дейвид Елисън е най-известен с филмите „Mission: Impossible“ и предстоящото продължение на „Top Gun“. Компанията нае пионера на Pixar Джон Ласитер, за да ръководи анимационния бизнес, той бе и бивш изпълнителен директор на Walt Disney, но беше уволнен заради нарушения на работното място.

Обвързването между компаниите подчертава трайния интерес към света на развлеченията на най-богатите хора в света. През 2004 г. бившият изпълнителен директор на Ebay Джеф Скол започва Participant Media, която прави филми, насочени към социални проблеми. Сестрата на Дейвид Елисън - Меган също е продуцент на филми, сред които „Zero Dark Thirty“ и „Phantom Thread“.

Сделката за Skydance, ръководена от инвестиционната RedBird Capital Partners, оценява компанията на 2.3 млрд. долара, според изявлението от вторник. Други инвеститори са Tencent Holdings и семейство Елисън.

Участието на Ли е още по-голям удар, след като „Паразит“ взе най-голямата награда на "Оскар"-ите. Речта й по време на връчване на наградата предполага, че няма да спре с понякога предизвикателните резултати на нейната империя.

„Наистина искам да благодаря на нашата корейска филмова публика“, каза тя на церемонията в Лос Анджелис. „Това ни накара да не можем да бъдем самодоволни и да продължаваме да натискаме директорите и създателите, както и да останем иновативни“, каза тя. 

Последни новини
Още от Начало