Сенатът на САЩ прие новата Нафта

Мексико ратифицира документа, остава Канада

Сенатът на САЩ одобри договора за свободна търговия с Канада и Мексико в четвъртък и даде на президента Тръмп голяма политическа победа в същия ден, в който сенатори полагат клетва като членове на журито по делото за импийчмънт.

„Новата Нафта” бе топ приоритет за Тръмп в последната година.

Договорът бе одобрен в Сената с 89-10, след като в долната камара получи подкрепата на двете партии с 385-41.

В началото на седмицата Бърни Сандърс се противопостави на USMCA защото според него не обръща достатъчно внимание на климата.

Ревизията на договора за свободна търговия в Северна Америка е победа за Тръмп в изборната година преди ежегодната му реч за Състоянието на съюза на 4 февруари. Докато „новата Нафта” се очаква да добави само 0,35% към БВП след 6 години, подписването й и първата фаза от търговската сделка с Китай ще разсеят част от икономическите неизвестни и ще позволят на Тръмп да събере повече гласове.

Мексиканският Сенат вече одобри сделката. След подписа на Тръмп, Канада ще остане единствената страна, която още не го е ратифицирала. Очаква се това да стане, когато парламентът в Отава се събере отново в края на януари. Трюдо изгуби парламентарното си мнозинство през есента, но договорът се очаква да мине.

Последни новини
Още от Начало