САЩ може да смекчи сблъсъка с Китай в технологичния сектор

Тръмп намекна, че може да не заемат толкова агресивна позиция спрямо китайските инвестиции в американски технологии.

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че САЩ може да заемат не толкова агресивна позиция спрямо китайските инвестиции в американски технологии. С думите си държавният глава даде сигнал, че подкрепя по-умереното крило в своята администрация, което настоява специална комисия да направи оценка на риска за националната сигурност при чуждестранни придобивания, пише Investor.bg

Американският фронт е разединен по въпроса за това как да бъдат ограничени чуждестранните инвестиции в страната.

Този конфликт стана особено видим вчера, когато финансовият министър Стивън Манучин заяви, че мерките за ограничаване на чуждите инвестиции в американски технологии не са целенасочени срещу Китай. Часове по-късно търговският представител на САЩ Питър Наваро опроверга думите му и заяви, че имено Пекин е основна цел.

Противоречията във Вашингтон се основават на това, че едната страна в лицето на Манучин предпочита допитването до Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която прави оценка за националния риск на чуждестранните придобивания на американски компании.

Други обаче подкрепят по-агресивен подход – обявяването на икономическо извънредно положение и активирането на рядко използван закон от 1977 г.

„Имаме най-великите технологии в света, хората ги копират и ги крадат, но ние имаме страхотни учени, имаме страхотни мозъци и ще ги защитим“, заяви Тръмп от Белия дом във вторник. „И това може да бъде направено посредством Комисията, можем да направим много неща“ чрез нея", допълни още президентът, заемайки позиция в спора за американската политика.

По думите му Китай не е единствената страна, която ще бъде засегната от новите ограничения. Така той повтори думите на Мнучин, който отрече Пекин да е основна цел на американските действия.

„Не са само китайците… Ние имаме една много умна държава. Имаме най-невероятните хора в Силициевата долина. Не искаме Китай или други държави“, посочи още президентът.

Съобщенията, че САЩ могат да предприемат по-крайни мерки срещу Китай като закона от 1977 г. разстрои пазарите, което доведе и до силни понижения в понеделник.

Междувременно американският Конгрес работи по проектозакон, който да увеличи правомощията на Комисията за чуждестранни инвестиции. Ако той мине, чуждестранните инвеститори, които искат да купят американски компании, ще бъдат изправени пред повече трудности, преди да получат регулаторно одобрение.

Последни новини
Още от Начало