Предстои втората вълна на луксозните електромобили

Големите автомобилни компании предизвикват Tesla със своите нови премиум електромобили

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

През последните пет години Tesla властва над пазара за луксозни електромобили. Но това скоро ще се промени.

Jaguar, легендарната марка висок клас автомобили, сега притежавана от индийската Tata Motors Ltd., ще стартира през август продажбата на I-Pace, своя първи модел електромобил. Очаква се това да бъде началният рунд от борбата за пазара на луксозни електромобили между традиционните производители и водената от Илон Мъск Tesla, съобщава Wall Street Journal.

Това е едно своеобразно предизвикателство от страна на досегашните лидери в бранша към компанията, създала цяло едно ново поколение автомобили.

Други марки като Audi, Porsche, Mercedes и BMW ще последват в най-скоро време Jaguar в създаването на собствени версии на електромобили, като дори Bentley и Rolls-Royce вече разработват подобни планове.

А пазарът на луксозни автомобили е само върхът на айсберга. През следващите пет години водещите световни автомобили производители ще инвестират около 105 млрд. долара в изграждането и пускането в експлоатация на 75 нови модела електромобили - такива, които се захранват външно с електричество, както и такива с вградени батерии. По данни на автомобилната изследователска група Frost & Sullivan, цитирани от Wall Street Journal, този процес трябва да приключи до 2022 г. Според тях до 2025 г. ще бъдат пуснати още 500 нови модела електромобили, като тенденцията е на всеки пет нови автомобила да се пада един, задвижван чрез електричество.

Луксозните автомобили, които са част от световния автомобилен пазар, са високорисков и изключително печеливш бизнес, доминиран, до голяма степен, от компании като Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Audi, Porsche, Aston Martin, Land Rover и Lexus.

Докато Tesla се налагаха на пазара за луксозни автомобили, останалите големи компании пренебрегваха този факт. Сега е време да се отвърне на предизвикателството.


 

Последни новини
Още от Начало