Малките компании атакуват PepsiCo и други гиганти

Гигантите обаче знаят как да им отвърнат

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Да познаваш бъдещите потребности на клиента е мечта за всеки бизнес, особено в бизнес среда, в която малките компании нападат като армия от пирани гигантите от съответния бранш, споделя старши служител на PepsiCo.

За да върви напред, PepsiCo, собственик на Frito-Lay, Tropicana и Mountain Dew, постави начало на тенденция за прогнозиране на потребителските желания, още преди самият потребител да осъзнае своите бъдещи потребности. Процесът използва „машинно самообучение“ за разбиране на разговорите, протичащи онлайн, след което се прилага технология на прогнозиране.

По време на Международния творчески фестивал в Кан, Франция, директорът на Global Insights Манийш Каушик, притежавана от PepsiCo, посочи, че компанията е създала „360 Always On Trend Engine“ - програма, разработена в сътрудничество с Black Swan Data.

Стив Кинг, главен изпълнителен директор и съосновател на Black Swan Data, заяви, че компанията използва машинно самообучение, за да „разчита“ какво казват хората онлайн, отделяйки казаното от рекламите, ботовете и различната ненужна информация, след което се правят предположения за възраст, пол и местоположението на всеки потребител.

След сканиране на информацията, машините на Black Swan Data предвиждат различните модели за това кой продукт има потенциала да стана популярен.

„Нашата мисия е много проста. Трябва да идентифицираме тези тенденции, след което да информираме бизнеса, така че да може да се вземат по-добри, по-умни и по-бързи решения“, заяви Каушик.

Често по-малките компании успяват да се придържат към тенденциите.

„Въпросните компании са фантастични, защото те наистина могат да отговорят на потребностите на потребителя и се сдобиват с продуктите и точните пазарни решения много по-бързо, отколкото ние бихме могли“, отбеляза Каушик.

„Тези малки бизнеси са като пасаж от пирани - отделните ухапвания не нараняват, но когато са заедно, могат да бъдат много болезнени“, допълни той.


 

Последни новини
Още от Начало