Ще има ли спад и успокояване в цената на черното злато?

Васил Диков, BenchMark Finance, Бизнес старт, 22.06.2018

При обявяване на покачване на производствените мощности за около 1 млн. барела на ден, е възможно да видим допълнително спадане на цената. То ще бъде приветствано от Доналд Тръмп и останалите държави, защото в момента те имат притеснение за по-високите цени на петрола, което ще доведе и до покачване на инфлацията. Това коментира Васил Диков, BenchMark Finance, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Покачването на цените би обслужило основно интересите на Саудитска Арабия и Русия, защото това са две от страните, които имат възможност да повишат своите производствени мощности“, коментира Диков и допълни, че ще бъде интересно да се види до колко ще се повишат производствените мощности или ще се ограничи намаляването. Към момента има намаляване от около 2,8 млн. барела на ден. През 2016 г. договорката между ОПЕК и техните съюзници бе за 1,8 млн. барела на ден.

„Тази разлика идва от проблемите във Венецуела, беше засегнато производството в Либия и Нигерия. Допълнително утежнение идва от това, че Иран вече ще може да предоставя половин милион барела по-малко на ден“.

Според специалиста САЩ, Китай и Индия призовават най-силно за увеличаване на добивите, защото те са най-големите консуматори на петрол и нямат интерес от по-високи цени или запазване на такива, които бяха достигнати. „За тях това беше притеснение. В момента, в разгара на едни външнотърговски противопоставяния на Китай от страна на САЩ, не е в техен интерес да има допълнително високи цени на петрола, особено през летния сезон“.

Диков коментира още, че САЩ нямат нужните производствени мощности и докато шистовото производство в САЩ е частна инициатива, производството на петрол в страни като Саудитска Арабия и Иран е инструмент за водене на държавна политика. Те имат много по-големи финансови резерви и могат да издържат на ниски цени. В допълнение специалистът обясни, че при понижение на цените отнема около шест месеца до една година за пренастройване на цените за крайните потребители, защото покачването на производствените мощности е процес, който изисква своето време.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало