САЩ одобриха въвеждането на мита срещу Китай

Пекин смята да отговори на американските действия със съответен брой китайски стоки

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп е одобрил въвеждането на мита върху китайски стоки за близо 50 млрд. долара, задълбочавайки конфликта си с Пекин заради обвиненията за принудително прехвърляне на технологично ноу-хау към китайски компании.

Това съобщават запознати с решението източници, цитирани от в. Wall Street Journal, предава Investor.bg.

Потвърждението е дошло след 90-минутна среща с високопоставени представители на Белия дом, силите за национална сигурност, министерствата на финансите и търговията, както и офиса на американския търговски представител.

Все още не е ясно кога новите налози ще влязат в сила. По-рано вчера бе съобщено, че се очаква до петък да бъде изготвен окончателния списък със стоките, които ще обхваща новият митнически режим, като официалното им публикуване по всяка вероятност ще бъде следващата седмица, посочват още запознатите.

Пекин от своя страна заяви, че възнамерява да отговори на американските действия със съответен брой американски стоки.

Засегнатите от американските действия стоки ще бъдат обложени с мита в размер на 25%, като продуктите се очаква да са сходни с тези от предварителния списък, публикуван от офиса на американския търговски представител през април.

Службата вече проведе обществени изслушвания за стоките, разделени в 1300 категории. Очаква се някои от продуктите да бъдат изключени и други добавени, особено във високотехнологичния сектор, допълват още запознатите.

Одобрението на митата от президента може да се окаже началото на серия от ответни международни мерки. Ако САЩ въведат налози срещу Китай, то ще последва незабавен отговор, категоричен е официален китайски представител, цитиран от вестника.

Пекин вече обяви, че подготвя свой списък с американски стоки за приблизително 50 млрд. долара, чийто фокус е върху самолетопроизводството и вноса на соя. След заплахата на Китай Доналд Тръмп предупреди, че САЩ ще изготвят нов списък с други стоки за 100 млрд. долара.

В четвъртък китайският министър на външните работи Уан И заяви, че Китай и САЩ са изправени пред избор – сътрудничество и взаимна изгода от една страна и сблъсък и загуби от друга. „Китай избира първото“, заяви дипломатът и допълни, че се надява САЩ да направят същия разумен избор.

Последни новини
Още от Начало