Законът за личната помощ трябва да обхване 800 000 души в България

Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания, Бизнес старт, 13.06.2018

Протестите на хората с увреждания, които вече 6 години се повтарят периодично, имат основна цел и тя е приемането на Закона за социалната помощ, с което да се подпомогнат хората с увреждания и да им се осигурят някои необходими услуги и нормален начин на живот. Това каза Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. По думите му целта е промените да обхванат хората с увреждания над 90%, а не само децата. Броят на хората с увреждания в страната е около 800 хил. души поясни гостът. 

Тези протести създават впечатление, че това е закон за майките с деца с увреждания, но това е закон, който да подпомогне всички хора с увреждания, които имат над 90% вид и степен на увреждане. „Всички хора, които имат увреждане в една или друга степен, имат нужда от помощ. Но тъй като инициаторите са майки на деца с тежки увреждания се създава впечатление, че този закон трябва да обхване една сравнително малка група, тя е около 80 000 души в България, докато броят на хората с увреждане е 800 000 души“.

Социалната икономика все повече набира скорост в Европа, коментира Коралски. По думите му принципът на тази икономика е печалбата да се инвестира в разширяване на дейността, като тя акцентира върху потиснати групи хора или райони, които изпитват затруднения. Той обясни, че и в момента част от работодателите наемат хора с увреждания. Проблемът обаче идва от там, че щом веднъж такъв човек е нает, когато работодателят прецени, че иска да го освободи, той няма тази възможност, защото има хора със специални заболявания, които са нормативно защитени. От Агенцията за хората с увреждания искат тази поправка да отпадне, защото тя трябва да се използва за хора, пострадали по време на работа, а не когато отиват там със заболяването си.

„Проблемът за хората с увреждания е, че когато човек реши да ги наеме, веднага се задейства една защитна реакция в Кодекса на труда и ако работодателят реши, че повече не може да използва този човек или той не е подходящ, не може да го освободи, защото има защита на хора, които страдат от определени болести“

Коралски поясни още, че тази защита е направена, за да защити хора, които са получили увреждания в процеса на работа, както и че агенцията иска тази защита да отпадне.

„Тази защита е създадена, за да защити хора, които са се увредили в процеса на труда и работодателят да не може да ги освободи от работа. Но когато се явяваш със собствените си възможности това, че си човек с увреждания не би трябвало да влияе на отношението“.

Коралски смята, че проблемът с фалшивите ТЕЛК-ове ще отпадне съвсем скоро, защото ще се промени програмата, която ще действа за оценка на пациентите. Ще се използва информацията, която се събира в НЗОК, която присъства при личният лекар и така ще се проследява историята на заболяването, обясни той. Гостът е на мнение, че тази идея ще ограничи възможността да се злоупотребява с това.

На финала Коралски каза, че се налага и промяна в услугите, които може да ползват хората с увреждания. Всичко, което им се предоставя, трябва да подлежи на индивидуална оценка и по този начин да се гарантира, че средствата ще се дават на база потребности за всеки отделен човек.

Повече по темата очаквайте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало