България не развива никакъв здравен туризъм

доц.Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на „Сдружение Туризъм“, Бизнес старт, 13.06.2018

В Европа и цял свят има здравен или социален туризъм, но България е извън така наречените туристопотоци. Дебатите за туризма трябва да се водят на теми, които са свързани с дългосрочност, стратегии и приоритетите на 50, 60, 70 български общини, които разполагат с проучени минерални води, каквито липсват в 50% до 70% от страните в ЕС. Това коментира доц.Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на „Сдружение Туризъм“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

За да се акцентира на темата за здравен туризъм у нас, първо трябва да се промени начина на мислене на хората, които взимат важните решения и второ, да се промени начинът на действие, смята той. Йорданов даде за пример отделянето на много внимание например на проблемите с шума, което е епизодичен проблем, вместо да се насочат усилията към общините, които разполагат с проучени минерални води, които липсват в голяма част от европейските страни. България обаче остава на заден план като дестинация за хората с увреждания, каза още той.

„България има нужда от нови и големи инвестиции във вътрешността на страната. В теми, свързани с целогодишен туризъм. Публиката, към която трябва да се обърнем, са пенсионерите на Европа и може би децата със сериозни здравни проблеми“.

Според него България има нужда да изпраща послания към конкретни групи. Той даде за пример нашите военни санаториуми, които могат да се възстановят чрез частно – публично партньорство и да приемат отново скандинавските пенсионери, както преди 40 години.

Относно дигитализацията в туризма Йорданов коментира, че сме на етап, в който желаем да се развиваме по отношение достъпността и осигуряване на коректна информация на всички потребители. Хубаво е, че България се придържа към тази световна тенденция, смята той, но според него пътят ще е дълъг, докато се премине през всички зони, обекти, артефакти, които трябва да бъдат пуснати в дигиталното пространство. Другият проблем е лошата инфраструктура на пътищата в страната ни, което отново говори за липсата на съвместни политики, с които да отстраним основните си проблеми. Трябва да създадем атракции, да изградим културни местности около големите курорти, а не около големите градове, смята гостът. 

„Защо България да не се превърне в целогодишна дестинация за здравен, винен, културен, екстремен, екологичен, а защо не и селски туризъм? Все още институционалното разминаване на ниво министерства, ведомства, политики, регионални общности ни кара да мислим на парче и е много тъжно, че тази съвместимост липсва".

Йорданов препоръчва да бъдат канени големи туроператори и инвеститори и страната да се насочи към всички социални групи и културни слоеве. Големи чуждестранни инвеститори обаче не искат да влагат много у нас поради проблемите в туристическия ни бранш, каза на финала той.

Повече вижте във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Начало