Зукърбърг е поканен на изслушване в Страсбург идната седмица

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Бизнес старт, 13.04.2018

Технологичен коментар на Елена Кирилова. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Технологичен коментар на Елена Кирилова. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Европейският парламент е поканил официално изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг да свидетелства пред няколко парламентарни комисии в Страсбург следващата седмица, съобщи говорител на институцията. Независимо дали поканата бъде приета, ЕП ще обсъди на пленарната си сесия случая с изтичането на данни от социалната мрежа към "Кембридж аналитика".

По-рано стана ясно, че еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова е провела "конструктивен“ разговор с главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг относно скандала с Cambridge Analytica. Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

„Разговорът е продължил около половин час и по думите на Йоурова Европейският съюз (ЕС) ще следи отблизо прилагането на стриктния закон за защита на личните данни, който ще влезе в сила от 25 май“, каза Кирилова.

"Мое конкретно притеснение е какво се случва с информацията на европейските граждани, засегнати от скандала. Разбрах, че Facebook е започнала да информира хората тази седмица“, обясни Йоурова след разговора си със Сандбърг.

Facebook беше засегната от разкритията, че данните на около 87 млн. потребители са били използвани неправомерно от компанията за политически консултации Cambridge Analytica, която работи по предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Последни новини
Още от Начало