Обрат: Държавата се отказа от участие в сделката за ЧЕЗ България

Не смятаме, че така ще защитим интересите на българските граждани, смята Владислав Горанов

Владислав Горанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Владислав Горанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската държава няма намерение да участва - частично или изцяло, в придобиването на активите на CEZ Group в България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България, предава Investor.bg.

Той беше категоричен, че държавата има достатъчно механизми - законодателни и регулаторни, и не е необходимо участие в тази сделка. 

"Не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани", каза още той по повод заявките правени досега, че правитeлството има желание да купи дял или цялата компания на Гинка Върбакова - "Инерком България".

Горанов уточни, че неговата позиция е съгласувана с премиерa Бойко Бориков. Той припомни, че преди месец е имало среща между Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър със собственика на "Инерком" и тогава беше изразено желанието на правителството да купи контролен дял във фирмата.

Тогава Гинка Върбакова замина за Прага, за да информира CEZ Group за тази заявка и започнаха анализи дали този ход е приемлив за чешката страна. Върбакова не е получавала правомощия да представлява държавата в тези преговори, а само да изрази желанието за участие в сделката. Необходимостта за воденето на този разговор е изискването в предварителния договор акционерната структура на купувача да не бъде променяна за срок от пет години. Все още няма отговор на това запитване, съобщи още Горанов и допълни, че и самата сделка все още е хипотеза, защото няма прехвърляне на акциите. 

Той посочи, че желанието за участие в сделката е било продиктувано от обществените реакции и "претенциите на определени партии".

Финансовият министър коментира още, че не е получавал доклади от специалните служби как вървят преговорите на CEZ Group с потенциалните кандидати за активите.

 

Последни новини
Още от Начало