Опасенията от търговска война ще тежат над пазарите

Според анализатори има четири варианата за развитие на конфликта

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Пълномащабна международна търговска война все още не е избухнала, но това не пречи нито на пазарите да се тормозят от мисълта за такава, нито на анализаторите, които отправят предупреждения за това колко ще струва тя.

Това дали опасенията ще продължат да бъдат движеща сила за цените на активите и през идните дни зависи до голяма степен от решенията, туитовете и официалните обявления на Вашингтон и Пекин. Въпреки това изглежда вероятно съмненията да продължат поне още един месец, посочва Ройтерс в свой материал.

Южна Корея сключи споразумение със САЩ, съгласявайки се да намали износа си на стомана, за да избегне налагането на мита. Европейският съюз, Канада, Мексико, Бразилия, Австралия и Аржентина имат срок до 1 май, за да договорят сходни сделки. 

Американският президент Доналд Тръмп обвърза отмяната на налозите за Канада и Мексико с предоговарянето на споразумението НАФТА. Междувременно Китай предупреди, че може да атакува широк кръг от американски бизнеси, ако Тръмп наложи мита върху предимно високотехнологични китайски стоки в размер на 50-60 млрд. долара, въпреки че мерките на САЩ може да не влязат в сила преди началото на юни.

Икономисти от компанията ING разделят осъществяването на подобен конфликт на четири варианта – едностранна атака на Тръмп, реципрочни санкции, ескалация от страна на САЩ и търговска война в пълен мащаб.

Последната възможност, по изчисленията на ING, ще навреди на всички световни икономики. САЩ ще претърпят най-силния удар в размер на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за период от две години. Страната също така ще бъде изправена пред високи мита на всички граници, докато останалата част от света запази съществуващите си договорености.

първия вариант, в който Тръмп въвежда налози и никой не отговаря, ще има значими икономически ползи за САЩ в размер на 0,3% от БВП.

Ръководителят на отдела за анализ на международната търговия на ING Раул Лийринг заяви, че в момента конфликтът се намира между първите два сценария. „Ако други страни се предадат и дадат на Тръмп нещо в замяна, то ще наблюдаваме първия сценарий“, казва той и допълва, че според него се развива криза, от която Тръмп може да излезе победител.

По думите на Харм Бандхолз – главен икономист за САЩ на UniCredit, търговският конфликт е много вероятно да бъде основен двигател на настроенията на пазара за седмици напред, въпреки че за момента става въпрос за не повече от „силни думи“ и категорични изявления, които след това са смекчавани, също както случая с освобождаването от митата за метали.

„Ако нещата останат по този начин, няма да има голяма промяна в макроикономическите прогнози. Рискът е в това, че започнеш ли веднъж, се оказваш на хлъзгав път и не знаеш дали ще можеш да спреш. Това е опасността, от която се тревожат пазарите“, посочва той. Според него хората се притесняват от „инциденти“. „Ако сте по-агресивен, шансът за грешки или негативно събитие ще се увеличи“, казва Бандхолз.

На този фон предстои публикуването на важни икономически данни през тази седмица.

Целия материал вижте в продължението в Investor.bg.

Последни новини
Още от Начало