Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

Според Серджио Маркионе, безпилотните системи също са измама

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Президентът на Ferrari Серджио Маркионе, който е начело и на концерна Fiat Chrysler Automobiles (FCA), винаги се е отличавал от останалите топ-мениджъри в автомобилния бранш. Това бе потвърдено и на срещата му с медиите по време на автосалона в Детройт, където италианецът изложи вижданията си за бъдещето на индустрията, пише Automedia.bg.

Електромобилите са грешка

„Не познавам нито един човек, организация или компания, която да изкарва пари от продажбата на електромобили, освен ако не ги продава в огромни количества. Такива случаи обаче се срещат много рядко”, заяви директно Маркионе.

Според неговите думи, FCA ще започне да развива електромобили едва тогава, когато влезе в сила законово изискване за тях. Засега дори огромните инвестиции не гарантират на компанията му съществен дял от пазара и те със сигурност ще се превърнат в загуба.

Маркионе още преди време призна, че всеки електрически Fiat 500e носи на FCA загуба от 20 000 долара при цена на колата от 30 000 долара. Затова той е категоричен, че през следващите 10 години концернът му няма да гони пълна електрификация на предлаганите модели.

Къде ще влага парите си Fiat Chrysler Automobiles?

Например, един милиард долара ще бъдат похарчени за пренасяне на производството на Dodge Ram от Мексико в САЩ. Парите ще дойдат от намаляването на данъците на американските корпорации от 35% на 20% - една от ярките победи на администрацията на президента Доналд Тръмп, който иска да повиши конкуретноспособността на американската промишленост.

Автопилотът е същата фантазия, каквато и електромобилите

„Твърденията, които слушаме за настъпване на електромобилите и изкуствения интелект, засега са само научна фантастика. Правилно ли е да говорим, че скоро ще разполагаме с автомобили на електричество, които ще взимат сами решения на пътя? Отговорът е „Не”, смята Маркионе.

Шефът на FCA посочва, че към момента нито един производител не е наясно през коя година електромобилите ще излязат масово на пазара. Същото важи и за системите за автономно придвижване, така че да се прогнозира подобно нещо, при това с конкретни срокове, е „глупаво”

Маркионе даде за пример Илон Мъск, който непрекъснато променя всяка предварително обявена дата за дебют на нов модел на Tesla или на нова технология. Все пак италианецът признава, че „Мъск и компанията му вършат феноменална работа в областа на маркетинга”.

„Fiat Chrysler Automobiles няма да поеме ролята на месия и пророк на автомобилната индустрия, за да харчи милиарди за някакво призрачно бъдеще, а ще предлага само проверени от времето продукти”, обясни Маркионе.

Ferrari ще предложи кросоувър и електрическа суперкола

Все пак Маркионе говори и да бъдещето, което в някаква степен е свързано с масовата електрификация на автомобилите. От думите му става ясно, че FCA все пак ще започне да инвестира в хибриди, които да улеснят преминаването към изцяло електрически коли. Такива машини ще има дори в гамата на Ferrari (производството на първия от тях – LaFerrari, вече приключи).

В Маранело разработват и кросоувър, който ще дебютира в края на 2019 или началото на 2020. Задачата пред инженерите на италианската марка е да направят автомобили, който да изглежда и да се управлява като истинско Ferrari. В същото време той трябва да стане най-бързият всъдеход в света, като изпревари Lamborghini Urus.


 


 


 


 


 

Последни новини
Още от Начало