Сърбия иска бързо да изгради газовата си мрежа

ЕС е гарант за изграждането на интерконектора от Ниш до българската граница

Снимка: Udo Weitz/Bloomberg News Снимка: Udo Weitz/Bloomberg News

Генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович съобщи, че страната му ще засили газовите си възможности и по-интензивно ще работи за изграждането на газопровода от Ниш през Димитровград /Цариборд/ до границата с България. Това става ясно от белградското издание "Вечерни новости", цитирано от независимата телевизия N1. 

А след поканата от страна на руския президент Владимир Путин, отправено по време на неотдавнашното посещение на сръбския президент Александър Вучич в Москва, Сърбия ще се включи и към проекта "Турски поток".

Важно е сега да се работи по европейските правила, казва още Баятович пред изданието, допълвайки че са се появили купувачи, желаещи да купуват сериозни количества газ, докато сръбската газопреносна система е с доста скромни възможности.

Целта на Белград е да увеличи възможностите на своята газопреносна система, когато става дума за изискванията на такива купувачи.

Според него газовата картина в Югоизточна Европа е доста ограничена и представлява дупка на енергийната карта на континента.

Той припомня пред "Вечерни новости", че ЕС е гарант за изграждането на интерконектора от Ниш до българската граница с 40 милиона евро.

Вече е започнало отчуждаването на терена, по който ще се движи газопроводът.

Предстои изграждането му през участъците от Ниш до Велика Плана и от Ниш до Батайница. Има план и за изграждането на интерконектор и с Румъния. Това ще бъде още една нова възможност за получаване на газ, но по това направление има изградени само 8 км.

Според него Сърбия има шанса да стане енергиен център, защото ще има повече възможности за снабдяване. Румъния има свой газ, в областта Войводина газовата мрежа е на сравнително добро равнище, а също така има изградена и връзка с Унгария.

Сърбия планира и изграждането на интерконектори с Република Хърватия и сръбската автономна част в състава на Босна и Херцеговина, като Сараево ще се снабдява с газ, идващ от Сърбия.

Баятович коментира, че както Сърбия изгражда своята транспортна система, така и България е необходимо да осигури и своята инфраструктура в тази област.

Според Баятович със засилването на възможностите в газовата област Сърбия ще може да получава газ и от Азърбайджан, Южен поток и Турски поток.Става дума, както обяснява още той, за търговски договори, въз основа на които Сърбия ще може да получава кредити от банките, с които да може да разширява своята газопреносна система. 

Текст: Николай Кръстев 

Последни новини
Още от Начало