Газовите доставчици вече могат да държат резервите си в чужбина

Ако това им е по-изгодно

Снимка: Free images Снимка: Free images

Европейският съд разреши на газовите доставчици да държат националните резерви в друга европейска държава, ако това им е по-изгодно, пише Dnes.bg.

Магистратите в Люксембург отсъдиха срещу френската държава по дело, което газовите компании Eni, UPRIGAZ и Power France заведоха срещу изискването да съхраняват поне 80 процента от националните резерви за спешни случаи на френска територия.

Според магистратите обаче такова изискване нарушава конкурентността и застрашава работата на вътрешния пазар като не позволява на газовите доставчици да се възползват от по-изгодни условия в газовите хранилища на други европейски държави. Освен това, като ги задължава да държат резервите на френска територия, Париж не позволява на съседите си, да се възползват от газа на тези компании в резервоарите на собствена територия в случай на авария или недостиг на синьо гориво.

Съдебното решение няма да доведе до директни промени в европейската регулация, но всички национални съдилища, към които газови доставчици се обърнат с подобно питане, ще трябва да отсъждат в същата посока.

Европейските магистрати обаче са съгласни с френските магистрати, че националните власти могат да въвеждат допълнителни изисквания към доставчиците, за да защитят т. нар уязвими потребители. През 2010 ЕС въведе серия задължения към тази категория клиенти, сред които е осигуряването на непрекъснати доставки на газ, включително при аварии и спиране на газопроводи.

Междувременно България трябва да въведе до средата на 2018 влязло в сила на 1 ноември ново еворейско законодателство за газовите доставки. Според него държавите от ЕС могат взаимно да си помагат при газова криза, като предоставените количества газ се заплащат от страната получател по механизъм, създаден за първи път в Съюза.

Законодателството беше прието, след като през 2009 България и още няколко страни в Източна Европа пострадаха от спирането на руските доставки през Украйна. Тогава българите стояха няколко дни на студено, след като националните хранилища бяха изчерпани до дъно, а българската енергийна система не можа да набави газ от околните държави, за да възстанови топлоподаването.

През 2014 Брюксел направи стрес тестове в държавите членки за сигурността на газоподаването. Анализът показа, че България ще бъде сред най-засегнатите държави от прекратяването на преноса на руска газ през Украйна. Очаква се това да стане през 2019, като плановете на Москва са да пренасочи трасетата за Европа през две нови тръби - Северен поток 2 и Турски поток.

 

Последни новини
Още от Начало