Европейските акции се насочват към най-доброто си представяне от години

През 2017 глобалните печалби силно изненадаха в посока нагоре

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Оценени като гореща инвестиция за 2017, европейските акции се насочват към най-доброто им представяне от години. „Пътуването“ обаче премина и през няколко неочаквани събития и прозрения, пише в свой анализ онлайн изданието MarketWatch, цитирано от Investor.bg.

След като заеха предимно бичи позиции през 2017, големите банки приключват периода превишавайки съответните цели за широките европейски индекси. J.P. Morgan например очакваше индексът MSCI Europe да завърши годината на ниво от 1 500 пункта. Бенчмаркът се насочва към финал от порядъка на 1 770 пункта предвид и малкото останали сесии до края на декември.

Акциите – безспорният шампион

"Очевидно е, че 2017 беше годината, в която глобалната активност и глобалните печалби силно изненадаха в посока нагоре. Това стимулира още по-силен ръст на европейските акции“, коментира Еманюел Коу, глобален стратег в J.P. Morgan.

„На всичко отгоре нямаше и кой знае какви изненади от централните банки, те са все още дружелюбни към пазара“, допълва той. „Федералният резерв увеличи лихвите, но не повече от очакваното, затова не мисля, че има някаква негативна изненада от гледна точка на паричната политика, която да навреди на пазара“, подчертава той.

Експертът посочва още, че се отбелязва и значително подобрение на печалбите и по-широко подобрение в дейността на компаниите, което също подкрепя пазарите.

Европейските акции имаха нужда от такъв скок след 2016, когато отбелязаха първи годишен спад от пет години. Регионалният Stoxx 600 беше разтърсен от резултатите от референдума за напускане на Европейския съюз (ЕС) във Великобритания и слабият като цяло растеж на корпоративните печалби, припомня изданието.

„Доброто представяне на пазарите от 2017 произтича от комбинация от фактори. От една страна са по-високите печалби, а от друга – силните макроикономически данни“, казва Ник Нелсън ръководител на европейската стратегия за дялово участие в UBS.

Според него големите печалби се регистрират от производители на автомобили, луксозни стоки и минно-добивни и строителни компании, които имат склонност към по-голяма оперативна задлъжнялост.

Нарастващата прогноза на Европейската централна банка за ръста на БВП в еврозоната, рекордните показатели в проучванията за бизнес настроенията, особено във Франция и Германия, и затихващите притеснения за нарастващия прилив на популизъм подчертават възходящите движения.

Сред „звездите“ на европейския пазар на акции през тази година се наредиха германските „сини чипове“, някои от които постигат рекордно високи стойности, а средният им ръст е 14%.

Френският САС 40 вероятно ще отбележи ръст от 10 на сто за годината, което е деветгодишен връх. В Италия FTSE MIB се очаква да постигне повишение от 15% след миналогодишния спад от 10%.

Може да прочетете повече за възстановяването на еврото и за развитието на технологиите през 2017 на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Начало