Забранява се рекламирането на нездравословни храни

Законът урежда и търговията на храни по интернет

Снимка: Caitlin Ochs/Bloomberg Снимка: Caitlin Ochs/Bloomberg

Депутатите одобриха на първо четене забрана за рекламиране на ГМО храни. Новият закон предвижда, че който произвежда и продава генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни, се наказва с глоба до 70 000 лева при повторно нарушение, предаде БНР.

Въвежда се изрична забрана за реклама на ГМО храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, чрез реклами или други форми на търговски съобщения, в които като изпълнители участват деца или които представят деца, употребяващи тези храни, или са предназначени за детска аудитория.

Забраняват се и рекламите на храни със съставки и вещества като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Законът урежда и търговията на храни по интернет. Въвежда се регистрация на превозните средства за храни от животински и неживотински произход. Според закона ще има публичен регистър на обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни и минерални води.

Информацията за храните на етикетите трябва да е на български език. Няма да се допуска допълнително облепване, предвиждат други текстове. Ако някой иска да пусне на пазара хранителна добавка или такава за фитнес, трябва да подаде заявление за регистрация. За всяка хранителна добавка и храна за фитнес ще се подава отделно заявление. Законът трябва да мине на второ четене, за да бъде окончателно приет. Сега действащият закон е от 1999. 

 

Последни новини
Още от Начало