Децентрализация и активни потребители в новата енергийна стратегия на ЕС

Атанас Георгиев в Светът е бизнес, 06.12.2016

Атанас Георгиев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанас Георгиев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Потребителите да станат по-независими, да произвеждат енергия, а не само да я потребяват, предвижда новата енергийна стратегия на ЕС. Това каза енергийният експерт Атанас Георгиев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

Пред България има два пътя, за да се справи с новата енергийна политика на Европейския съюз. Единият е при който държавата има основна роля на инвеститор и се залага на големи мощности - централизиран планов държавен подход. Вторият е да се приеме предизвикателството на новата енергетика - потребителите трябва да произвеждат сами своята енергия и да се търсят най-оптималните екологични и ценови решения, обясни експертът.

"Надявам се, че България ще тръгне по новия път, да направим този преход и да се забавим с преструктурирането на енергетиката". 

Нова европейска енергийна стратегия е продължение на досегашните енергийни политики с няколко акцента. ЕС е вносител на електроенергия и всичко, което ограничава вноса, е добре дошло. Това включва възобновяеми източници и енергийна ефективност. ЕС винаги е бил лидер в климатичните политики и сега има засилване на тези политики, като се набляга на ограничаването на фините прахови частици и трето – либерализация на електроенергийния и газовия пазар.

"Предстои двугодишно съгласуване на текстовете, но се потвърждава целта до 2020 ВЕИ да бъдат 20% от енергийния микс, а до 2030 – 27%, но с условие, че страните от ЕС ще могат да подкрепят проекти за зелена енергия, не само на своя територия. Ще могат да се купуват и продават зелени сертификати от други държави чрез търгове, подобни на тези за въглеродни емисии".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Начало