Великобритания - готова да се откаже от единния пазар на ЕС при Brexit?

Британският финансов министър изготвя план за запазване на привилегиите на банките

 Филип Хамънд, финансовият министър на Великобритания, по време на срещата на финансовите министри на ЕС в Братислава, Словакия. 9.09.2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Филип Хамънд, финансовият министър на Великобритания, по време на срещата на финансовите министри на ЕС в Братислава, Словакия. 9.09.2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд е готов да приеме, че на Великобритания може да й се наложи да се откаже от членството си в единния пазар на Европейския съюз. Крачката ще се наложи, за да се постигнат ограниченията за имиграцията, които гласоподавателите са поискали по време на вота за Brexit. От решаващо значение обаче остава достъпът на британските банки до клиенти на континента. Това сочи информация, споделена от две длъжностни лица, запознати с мнението на финансовия министър, пише Bloomberg.

Правителството залага авторитета си на възстановяването на контрола над границите на Обединеното кралство след вота за Brexit на 23 юни. Хамънд счита за нереалистично да се очаква реалното членство в единния пазар да продължи, след като Великобритания напусне ЕС, казаха служители, пожелал анонимност, тъй като дискусиите са били поверителни.

Планът Хамънд

Вместо това, служителите на финансовото министерство изготвят собствен план, чрез който се надява да се позволи на британските фирми за финансови услуги да запазят сходни нива на достъп до Европа, казаха служителите.

На фона на тези новини паундът продължи движението си надолу, като се срина с 1,6% до $ 1,3028. Това е най-ниската му позиция от 19 август насам.

Лондон - твърде ценен

План Хамънд се крепи на аргумента, който той изтъкна по-рано този месец, че Лондон е твърде ценен за ЕС като финансов център, за да бъде застрашен, тъй като много европейски компании използват неговите пазари за набиране на капитал.

"Аз наистина вярвам, че Лондон допринася за благосъстоянието не само на Великобритания, но и на Европейския съюз като цяло", заяви Хамънд пред Комисията на Камарата на лордовете на 8 септември. Той заяви също, че иска да спечели "най-добрата сделка" за компаниите "включително и водещия в световен мащаб отрасъл на финансовите услуги".

Лобиране

Говорителят на Министерството на финансите заяви официално, че позицията на институцията е ясна и че иска Великобритания да остане „едно чудесно място за финансови услуги“. Изразява се готовност да се помогне на сектора да преодолее предизвикателствата на Brexit.

Финансовият министър, който преди референдума бе в ЕС, през последните няколко седмици се среща с висши банкери, за да обсъжда плановете си и да се опита да ги убеди, че планът е съпоставим с предимствата на пълния достъп до единния пазар, казаха служителите, предоставили информация на Bloomberg. Някои сектори от индустрията остават много по-загрижени, отколкото други, относно заплахата от загуба на сегашните привилегии, споделя единият от служителите.

Последни новини
Още от Начало