Риск от вируса Зика на Черно море

Световната здравна организация предупреди за риск от разпространение на вируса в Европа

Комар, заразен в лабораторни условия с  бактерията Wolbachia, с която учените се надяват по естествен начин да блокират разпространението на вируса Зика. Бразилия, 19 февруари 2016. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Комар, заразен в лабораторни условия с бактерията Wolbachia, с която учените се надяват по естествен начин да блокират разпространението на вируса Зика. Бразилия, 19 февруари 2016. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Световната здравна организация очаква през лятото и пролетта на тази година вирусът Зика да плъзне в Европа, като по-голям риск има за бреговете на Черно море и на остров Мадейра, пише Bloomberg.

Вирусът Зика, който се пренася чрез комари, се свързва с вродени дефекти в Северна и Южна Америка. Той вероятно ще се разпространи в Европа през следващите три до четири месеца, а рискът от поява на огнища зависи от региона, заявяват от Световната здравна организация в електронно писмо, изпратено днес, 18.05.2016.

"Налице е нисък до умерен шанс за поява на огнища на вируса Зика в Европа през пролетта и лятото", заявяват от европейския регионалния офис на Световната здравна в Копенхаген. "Две трети от страните в региона имат нисък, много нисък или никакъв шанс от разпространение на вируса, казват от офиса на организацията. В повечето от останалите държави на Европа рискът е умерен".

Шансовете са по-високи в някои области, където има голяма концентрация на вида комари, които разпространяват вируса. С най-голям риск е Североизточния бряг на Черно море и на португалския остров Мадейра. Преди почти четири години Мадейра бе сцена на първото продължително избухване на денга в Европа от 1920 година насам. Денга и Зика се разпространяват от един и същ вид комари.

„Обръщаме се преди всичко към държавите с по-висок риск, за да засилят националния си капацитет и да приоритизират дейността по превенция на голям пробив на вируса Зика“, заяви Сузана Якоб, регионален директор на СЗО за Европа.

Вирусът Зика се разпространява бързо в Северна и Южна Америка. Той е бил определен, като причина за скока в броя на бебетата, родени с тревожни вродени дефекти и е заподозрян в увеличение на случаите на рядко неврологично заболяване. Вирусът не причинява сериозно заболяване на повечето заразени хора. Болестта може да се прояви само с леки симптоми, подобни на грип.

Към момента липсва ваксина, а разработването й може да отнеме десетилетия. Няма и лекарствено лечение. При това положение фокусът при борбата с болестта пада върху контрол на комарите, които разпространяват вируса. Горещината и влагата осигуряват на комарите благоприятна среда за размножаване, припомнят от Световната здравна организация.  

Последни новини
Още от Начало